Slávka Kellová Basketbal

Majú za sebou najťažšiu sezónu v histórii

V sezóne 2011/2012 mal Mestský basketbalový klub v Liptovskom Mikuláši klub 4 súťažné družstvá. Muži po víťazstve v 2. lige v predošlom ročníku pôsobili v druhej najvyššej slovenskej súťaži v 1.lige, juniori a žiaci pôsobili v najvyšších slovenských

Družstvo mužov sa pod vedením trénera Miroslava Vaňka premiérovo predstavilo v 1.lige. Základnú časť v skupine východ rozohrali Liptáci vcelku dobre, keď ešte 3 kolá pred koncom mali šancu postúpiť do hornej osmičky. Za zmienku stoja najmä výhry v Rožňave a nad Spišskou Novou Vsou, či tesná prehra na domácej palubovke so suverénnymi Košicami. Postup nakoniec pri bilancii 5–9 ušiel a v nadstavbe družstvo mužov hralo v skupine o 9.-16. miesto.

Tam výkon Mikulášanov výrazne ovplyvnili absencie dôležitých hráčov zo základnej rotácie. Martin Vaňko vynechal celú druhú časť kvôli študijnému pobytu v zahraničí, Adam Chomo chýbal v zostave kvôli zlomenine ruky, Tomáš Šulo skončil kvôli pracovným povinnostiam a Štefana Jamsilu vyradilo z väčšiny zápasov zranené lýtko. **„Družstvo sa tak spoliehalo najmä na kolektívny výkon, z jednotlivcov si vysokú výkonnosť počas celej sezóny udržal hlavne Richard Škorupa. Družstvo s bilanciou 5–9 skončilo na zostupovom mieste a z 1.ligy vypadlo. Po poslednom zápase odstúpil z pozície hlavného trénera Miroslav Vaňko,“ **bilancuje uplynulú sezónu manager klubu Martin Králik.

Družstvo juniorov po skvelom deviatom mieste v predošlej sezóne už v prípravnom období stratilo kvôli zraneniam výrazný počet hráčov a do východnej skupiny najvyššej juniorskej súťaže nastúpili s veľmi úzkym kádrom, čo výrazne skomplikovalo prácu trénera Jaroslava Ondrašika s družstvom. To sa zákonite prejavilo na výsledkoch (bilancia 2–10) a juniori sa tak neprebojovali do nadstavbovej časti o celkové 1.-12.miesto. „Je to veľká škoda, lebo s kompletnou zostavou by družstvo pravdepodobne dosiahlo ešte lepšie umiestnenie ako v sezóne 2010/2011. Napriek tomu si uznanie zaslúžia hráči ako Martin Droppa, Kamil Bekeč, Vlado Šotník, Martin Profant, Šimon Povolný, Tomáš Gasidlo, ktorí odtiahli sezónu v náročnej súťaži takmer bez striedania,“ chváli Martin Králik.

Starší žiaci začali sezónu vo východnej skupine najvyššej súťaže pod vedením Igora Vaňka, v polovici sezóny však družstvo prebral Martin Králik. V nabitej skupine základnej časti bolo cieľom starších žiakov nechať za sebou aspoň jedno družstvo a dostať sa do celoslovenskej skupiny o 1.-12. miesto.** „To sa našim chlapcom po výhrach nad Rožňavou podarilo (bilancia základnej časti 2–10). V nadstavbovej skupine o titul si naši chlapci bohužiaľ nedokázali pripísať na svoje konto ani jednu výhru a skončili tak na 12-tom mieste na Slovensku. Napriek tomu je účasť v tejto súťaži pre naše družstvo úspechom a treba dúfať, že získané skúsenosti využijú už v nasledujúcej sezóne v súťaži kadetov,“** dúfa Martin Králik.

Hlavnými ťahúňmi družstva boli najmä Martin Kozubjak, David Kapina a Igor Wlachovský. Ak svoj potenciál v budúcich sezónach využijú aj Robo Maďar, Marián Lehotský, Juraj Baráth či Jakub Bendík, môže sa toto družstvo usadiť v najlepšej desiatke na Slovensku. „Trénerovi Igorovi Vankovi, ktorý z osobných dôvodov odstúpil počas sezóny, ďakujeme za jeho prácu v klube,“ dodáva manager klubu.

Starší minibasketbalisti pod vedením Gabriela Lengyela absolvovali nevydarenú sezónu, keď skončili na šiestom mieste regionálnej súťaže. Filozofiou klubu je v žiackych kategóriách neprikladať výsledkom veľký význam, takže hlavným cieľom pre budúcu sezónu je doplnenie a stabilizácia kádra. Hráči ako Timotej Lupták, Adrián Rázga či David Chomo sú prísľubom pre vybudovanie dobrého mládežníckeho družstva.

MBK Liptovský Mikuláš má za sebou jednu z najťažších sezón vo svojej histórii. Okrem športovej stránky sa museli potýkať aj s existenčnými problémami a problémom s priestormi, v ktorých klub pôsobil.** „Našťastie sme našli spoločnú reč s vedením Spojenej školy obchodu a služieb a pred budúcou sezónou nám čiastočne pomocnú ruku podalo aj mesto. Dúfajme, že nasledujúca sezóna 2012/2013, ktorá bude jubilejnou desiatou v histórii klubu, bude vydarenejšia po všetkých stránkach,“** dodáva na záver Martin Králik.

foto: mbk lm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM