Slávka Kellová Rôzne

Malé lavínové nebezpečenstvo trvá už iba v najvyšších polohách Tatier

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá v polohách nad 1800 m malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej zá

„Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín môže zapríčiniť už len veľké dodatočné zaťaženie ojedinelých plôch vo veľmi strmom teréne,“ spresnil Kyzek s tým, že pri dennom oteplení sa môžu na slnkom osvietených svahoch vyskytnúť aj spontánne úplazy a malé lavíny z mokrého snehu. Vo Fatrách už nie je dostatok snehu na vznik lavín. Dnes ráno bolo na horách jasno až polooblačno, prípadne hmlisto. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od –7 do +2 stupňov Celzia. V oblasti Vysokých Tatier fúkal iba slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 10 km/h, v ostatných pohoriach mierny až čerstvý do 35 km/h.

Počas uplynulých 24 hodín pripadlo na vrcholoch Tatier do 5 cm nového snehu. Zrána zmrznutý sneh sa cez deň mení na vlhký až mokrý. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza už iba v žľaboch nad 1800 m. SLP HZS dnes ukončila pravidelné denné vydávanie informácií o lavínovej situácii v sezóne 2010/2011.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM