Slávka Kellová Iné športy

Martikán obhajuje titul, ktorý mu patrí už 4 roky

Vodnoslalomárskym majstrom Európy v C1 mužov je od roku 2007 nepretržite Slovák Michal Martikán.

Aj na blížiacom sa kontinentálnom šampionáte v španielskom Seu d´Urgell (9. – 12. júna) bude patriť k favoritom. Celkovo aj zo súťaží družstiev má vo svojej zbierke z ME 14 medailí, z toho 11 zlatých a 3 strieborné, v pretekoch jednotlivcov má bilanciu 4 – 2 – 0.

„Piaty titul v rade? Nuž, bolo by to pekné a určite by ma to potešilo. Nakoniec, ja vždy idem na preteky s cieľom zvíťaziť. Inak to nebude ani teraz. Nebude to však jednoduché. V Seu sa určite zíde absolútna špička, kvalita pretekom veru nebude chýbať,“ povedal pre agentúru SITA jeden z najúspešnejších vodných slalomárov svetovej histórie.

Okrem titulu v individuálnych pretekoch bude ako člen družstva obhajovať aj zlato z minuloročných pretekov 3×C1. Slovenskí singlisti vlani na ME v Čunove obsadili v pretekoch jednotlivcov kompletný stupeň víťazov a svoju suverenitu v tejto kategórii potvrdili potom aj v súťaži trojčlenných tímov.

„Preteky sa vyhrávajú na trati, nie na papieri“

„Vieme, že so Sašom Slafkovským a Matejom Beňušom patríme medzi favoritov. Preteky sa však vyhrávajú na trati, nie na papieri. Určite, že budeme chcieť byť čo najvyššie,“ naznačil ambície 32-ročný (nar. 18. mája 1979) rodák z Liptovského Mikuláša.

Kontinentálny šampionát je v tomto roku tak trochu v tieni majstrovstiev sveta, ktoré sa v septembri uskutočnia v Čunove a budú zároveň kvalifikáciou na budúcoročnú olympiádu v Londýne. „Naozaj, majstrovstvá Európy nie sú najdôležitejšie preteky sezóny. Pripravoval som sa však najlepšie, ako som vedel a teším sa na konfrontáciu so svetovou špičkou. Momentálne sa cítim po náročnej príprave trochu unavený, ale do začiatku majstrovstiev zostáva viac ako týždeň, dovtedy to doladím,“ pokračoval Michal Martikán.

Dejisko bojov o európske tituly veľmi dobre pozná a má naň dobré spomienky.

„Je to jeden z najkrajších svetových areálov. Kanál mi veľmi pripomína náš v Liptovskom Mikuláši. Veď ho aj projektoval Ondrej Cibák, ktorý je aj autorom toho nášho. Je neďaleko centra mesta v krásnom parku. Vodný slalom má v Španielsku bohatú tradíciu. Tým, že sa ich reprezentantom v posledných rokoch darí, býva tam výborná atmosféra,“ pridal jedenásťnásobný majster Európy podrobnosti o areáli, v ktorom sa v roku 1992 bojovalo o olympijské pocty v rámci Hier XXV. olympiády v Barcelone.

„Podobný kanál, ako máme doma“

Majstrovstvá Európy sa v Seu d´Urgell konajú prvýkrát v histórii, ale o vrcholné podujatia tam nikdy nebola núdza. Pravidelne sa tam konajú preteky Svetového pohára, v roku 2009 tam boli majstrovstvá sveta. „Nie je to extrémne náročná voda, ale vie byť zradná. Neustále sa mení, veľa záleží aj na počasí, vietor vie narobiť poriadne problémy. Teraz, keď sa o všetkom rozhoduje v jedinej jazde, je to ešte náročnejšie. Za tých približne sto sekúnd od štartu do cieľa sa môže stať všeličo. To je však na vodnom slalome nádherné, že nikto nie je dopredu jasným víťazom. Spomínam si na preteky, ktoré mi tam vyšli, ale aj na také, kde som to totálne pokazil,“ vrátil sa Michal Martikán v spomienkach na olympijský areál v Pyrenejach.

Do Španielska odlieta vo štvrtok 2. júna podvečer z Bratislavy. „Je pravdou, že sme pred veľkými pretekmi zvykli chodievať do ich dejiska na niekoľkodňové sústredenia, aby sme sa adaptovali na tamojšie podmienky. Tentoraz sme to vynechali. Je to spôsobené viacerými faktormi, medzi najvážnejšie patrí to, čo som už spomínal, že nejde o vrcholné podujatie sezóny. No a opakujem, je to veľmi podobný kanál, ako máme doma,“ vysvetľoval jediný vodný slalomár na svete, ktorý sa môže pochváliť štyrmi olympijskými medailami.

Slováci absolvujú pred začiatkom bojov v Seu d´Urgell sedem hodinových tréningových jednotiek. „Bude nám to musieť stačiť. Nakoniec nejdeme do úplne neznámeho prostredia a verím, že potvrdíme našu kvalitu,“ uzavrel Michal Martikán. Kvalifikácia ho čaká v piatok 10. júna, v prípade predpokladaného úspechu v nej potom v nedeľu 12. júna práve kategória C1 mužov uzatvára kompletný program XII. majstrovstiev Európy.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM