Michal Paška Vodný slalom

Martikán otvoril kondičnú dráhu na Štrbskom Plese

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Michal Martikán vo štvrtok na Štrbskom Plese slávnostne otvoril unikátnu kondičnú dráhu, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 1350 metrov.

Počas prezentácie novej kyslíkovej dráhy s dĺžkou 2,2 kilometra si sám odskúšal šesť športových stanovíšť, ktoré sú vyrobené z dreva. „Je to úplne fantastické, že sa tu dá okrem skvelého tréningu, ktorým je beh okolo Štrbského Plesa, zacvičiť si na šiestich stanovištiach. Dá sa odcvičiť množstvo cvikov, nielen tie, ktoré sú tu predpísané a v rôznych stupňoch záťaže. Fantázii sa tu medze nekladú a je to určite plus pre všetkých ľudí,“ uviedol historicky najmladší víťaz majstrovstiev sveta v kanoistike na divokej vode.

Dráha je určená pre všetkých ľudí, nielen pre vrcholových športovcov. Okrem toho, že je najvyššie položenou dráhou na Slovensku, jej špecifikum spočíva i v tom, že popri nej sa nachádzajú ihličnany. Tie vypúšťajú éterické oleje, ktoré pozitívne pôsobia na človeka. „Je skvelé, že všetci zainteresovaní v tomto projekte niečo také vytvorili. Je to dobré aj pre malé detičky, ktoré sa na nižších prekážkach radi zahrajú, pocvičia,“ skonštatoval Martikán.

Martikán v Tatrách absolvoval krátky regeneračný pobyt, počas ktorého si vyskúšal i pádlovanie priamo na plese. „Každý deň som mal možnosť spolu s hotelovými hosťami pádlovať si po Štrbskom Plese. Denne to bolo dve a pol hodiny, čo je super k celkovej regenerácii a k oddychu od divokej vody. Je to samozrejme iné ako kľačať v mojom kanoe, ale je to veľký zážitok. Teší ma i to, že som zažil pekné počasie, perfektný výhľad a to je naozaj ako splnenie sna,“ zamyslel sa prvý olympijský víťaz v novodobej histórii Slovenska.

Rodák z Liptovského Mikuláša sa pripravuje na vrchol sezóny, ktorým sú MS v Čunove. V domácom prostredí chce zajazdiť čo najrýchlejšie a zabezpečiť si miestenku na OH v Londýne 2012. „Samozrejme, že vrcholom sezóny budú MS v Čunove. Budú to najdôležitejšie preteky a najkrajšie podujatie v slovenskom športe v tomto roku. Veľmi rád by som zajazdil čo najrýchlejšie a urobil tak veľmi dôležitý krok smerom k OH v Londýne,“ zaželal si dvojnásobný olympijský víťaz z Atlanty (1996) a Pekingu (2008).

Celkovo štvornásobný olympijský medailista a štvornásobný majster sveta však už má skúsenosti s londýnskou divokou vodou. Koncom júla totiž triumfoval v dejisku budúcoročných olympijských pretekov v Lee Valley White Water Centre. „Je skvelé, že sa mi podarilo práve na olympijskej trati zvíťaziť, ale aby som sa dostal na OH, tak musím zajazdiť čo najlepšie na domácich MS. Londýnska voda je veľmi náročná, je to obrovský rozdiel oproti Čunovu,“ uzavrel Martikán.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM