Slávka Kellová Iné športy

MARTIKÁN: Preteky sa vyhrávajú na trati, nie na papieri

Vo štvrtok 9. júna sa v španielskom Seu d´Urgell začnú XII. majstrovstvá Európy vo vodnom slalome, v kanáli, ktorý naprojektoval autor liptovskomikulášskeho areálu Slovák Ondrej Cibák Organizátori očakávajú účasť okolo 180 pretekárov z 22 krajín.

Kaliská je znechutená

Novinkou vodnoslalomárskych bojov o európske medaily budú štvrťfinálové jazdy v oboch kajakárskych kategóriách. Z kvalifikácie do štvrťfinále postúpi 40 kajakárov a 30 kajakárok. Semifinále bude potom vo všetkých kategóriách dvadsaťčlenné. V kanoistických kategóriách postúpi po 20 lodí priamo z kvalifikácie do semifinále. „Nemám z toho radosť, mám pocit, že je to nejaká špekulácia. Bude to hop alebo trop. V kvalifikácii máme dve jazdy, berie sa výsledok lepšej z nich. Myslím si, že tam sa dostatočne ukáže kvalita pretekára. Vo štvrťfinále je však iba jeden pokus. Ak ten nevyjde, je po nádejach,“ neskrývala slovenská reprezentantka Elena Kaliská sklamanie až znechutenie z rozhodnutia Európskej kanoistickej federácie. Toto pravidlo bude platiť iba na týchto pretekoch.

MARTIKÁN: Preteky sa vyhrávajú na trati, nie na papieri

Historicky najúspešnejším slovenským zberateľom vzácnych kovov na ME je singlista Michal Martikán. Od svojej prvej účasti na kontinentálnych majstrovstvách v roku 1998 pravidelne vozí medaily, doteraz ich nazbieral štrnásť, z toho jedenásť zlatých a tri strieborné. V roku 2007 vo svojej domovskej vode v Liptovskom Mikuláši prvýkrát v kariére vyhral preteky jednotlivcov a odvtedy už na najvyšší stupienok pódia pre medailistov. „Piaty titul v rade? Nuž, bolo by to pekné a určite by ma to potešilo. Nakoniec, ja vždy idem na preteky s cieľom zvíťaziť. Inak to nebude ani teraz. Nebude to však jednoduché. V Seu sa určite zíde absolútna špička, kvalita pretekom veru nebude chýbať,“ povedal pre agentúru SITA jeden z najlepších vodných slalomárov svetovej histórie. Okrem titulu v individuálnych pretekoch bude ako člen družstva obhajovať aj zlato z minuloročných pretekov 3×C1. Slovenskí singlisti vlani na ME v Čunove obsadili v pretekoch jednotlivcov kompletný stupeň víťazov a svoju suverenitu v tejto kategórii potvrdili potom aj v súťaži trojčlenných tímov. „Vieme, že so Sašom Slafkovským a Matejom Beňušom patríme medzi favoritov. Preteky sa však vyhrávajú na trati, nie na papieri. Určite, že budeme chcieť byť čo najvyššie,“ naznačil ambície 32-ročný Michal Martikán.

KALISKÁ: Na úspech bude treba aj kus šťastia

Dvojnásobná olympijská víťazka vo vodnom slalome Elena Kaliská z doterajších jedenástich majstrovstiev Európy štartovala na desiatich. A z každého šampionátu si priviezla minimálne jednu medailu. Vo svojej vitríne ich má spolu trinásť, z toho osem zlatých, štyri strieborné a jednu bronzovú. Vlani v Čunove pre zranenie neštartovala. Po takmer ročnej pauze ju čaká prvá vážna konfrontácia so svetovou elitou. „Nemôžem sľúbiť, že budem aj tento rok na pódiu, ale urobím všetko pre to, aby sa tak stalo. Akákoľvek medaila by bola pre mňa krásnym darčekom a satisfakciou za vlaňajšiu predčasne ukončenú sezónu. Je to však šport, tam nikdy nie je dopredu nič isté. Bude záležať na množstve faktorov, na úspech bude treba aj kus šťastia. Nechajme sa prekvapiť,“ uzavrela 39-ročná rodáčka zo Zvolena.

Slováci však môžu na najvyššie ciele myslieť aj v C2, kde budú minuloročný titul obhajovať bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. Určite však svoje budú chcieť povedať aj jediní trojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome na svete súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci. „Veľa bude záležať od toho, ako organizátori postavia bránky, kde ich v tom úzkom koryte kanála umiestnia. Trať v Seu veľmi dobre poznáme. Zvykne sa nám na nej dariť, no tento rok to bude poriadne náročné. Budú to zložité preteky," nechcel skonkretizovať ambície Pavol Hochschorner.

V C1 žien bude najjagavejší kov obhajovať Katarína Macová. Silné budú aj slovenské trojčlenné tímy v súťaži hliadok. Cestu k medailám sa im budú snažiť skomplikovať najmä Francúzi, Nemci, Česi, Poliaci, kvalita rastie v ruskom družstve, kvalitných jednotlivcov majú reprezentácie Veľkej Británie, Slovinska, Rakúska. Netreba zabúdať na to, že Španieli sú v kanáli v Seu d´Urgell doma.

Súťaže XII. majstrovstiev Európy sa začnú vo štvrtok predpoludním, semifinále a finále je potom naplánované na oba víkendové dni.

Určite nemáme veľké oči, tvrdí Orokocký

Slovensko je už niekoľko rokov lídrom svetového renkingu v tomto olympijskom športe. Na vrcholných podujatiach pravidelne vyhrávajú medailovú bilanciu slalomári z krajiny pod Tatrami. Doslova debakel uštedrili zvyšku sveta vlani na ME na domácej vode v Čunove, kde z deviatich kategórií triumfovali v piatich, celkovo až deväť medailí ostalo v organizátorskej krajine. „Zopakovať ešte niekedy takýto úspech nebude jednoduché. Určite teraz nečakáme takú skvelú bilanciu. Nie sme na domácej vode. Ideme však do Seu d´Urgell s plným nasadením, nemôžeme mať iný cieľ ako medailové umiestnenia," naznačil ambície slovenských slalomárov vedúci výpravy Róbert Orokocký a pokračoval: "Je jasné, že rok pred olympiádou svet zvyšuje obrátky. Určite nemáme veľké oči. Bude to pre našich pretekárov prvá veľká medzinárodná konfrontácia v tomto roku. Pokúsime sa samozrejme o čo najlepšie výsledky.“

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM