Slávka Kellová Rôzne

Medzi ocenenými aj Elena Hrbčová

Pri príležitosti osláv Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca ocenili dnes v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave dobrovoľníkov Slovenského Červeného kríža, profesionálnych zamestnancov, podporovateľov a partnerov či tých,

Najvyššie vyznamenanie – Čestnú striebornú medailu Henryho Dunanta, ktoré udeľuje SČK od svojho vzniku v roku 1993, získala tento rok manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová. Tá je zároveň čestnou prezidentkou SČK, informovala TASR Martina Balleková z Kancelárie prezidenta SR.

„Som rada, že aj ja môžem byť súčasťou aktivít SČK. Osobne podporujem bezpríspevkové darcovstvo krvi a zúčastňujem sa na mnohých osvetových akciách, ktoré majú pre spoločnosť veľký význam,“ uviedla prvá dáma SR. Zároveň dodala, že členkou SČK je už od roku 1948.

Čestnú striebornú medailu Henryho Dunanta si z rúk prvej dámy SR prevzala aj Elena Hrbčová, ktorej zmyslom života sa stala pomoc trpiacim ľuďom. Dlhé roky pôsobí v Miestnom spolku SČK v Ľubeli a je predsedníčkou Územného spolku SČK v Liptovskom Mikuláši.

SČK ocenil i prácu svojich členov a dobrovoľníkov, ktorí v priebehu minulého roku neváhali riskovať svoje zdravie či nasadiť vlastný život, aby zachránili životy druhých. Medailu SČK Za záchranu života si prevzali Pavol Bugoš, Marcel Skyba a Patrik Masácov.

Pri príležitosti Európskeho roka dobrovoľníctva sa SČK rozhodol oceniť aj ľudí, ktorí aktívnou dobrovoľníckou činnosťou prispievajú k skvalitneniu aktivít prospešných pre spoločnosť. Ocenenie získala Mária Ondrušková, ktorá je členkou Červeného kríža 61 rokov, ako aj Ladislav Valiska Timečko a Marcela Vincová.

Na oslavách Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca a s ním spojeného oceňovania sa zúčastnil aj minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik. Ocenených prijal dnes vo svojom sídle aj prezident SR Ivan Gašparovič.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM