Andrea Mesarčíková Rôzne

Mesto predložilo strategický projekt riešenia rómskej problematiky

Liptovskomikulášska samospráva spracovala projekt lokálnej stratégie komplexného prístupu k riešeniu rómskej problematiky, ...

… na základe ktorého sa uchádza o viac ako 2,3 milióna eur z fondov Európskej únie. TASR o tom informovala Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.
„Dlhodobo sa systematicky venujeme problémom úzko súvisiacim s rómskou komunitou. Už pred dvoma rokmi sme spolu s odborníkmi a zástupcami rómskej menšiny pripravili východiskovú stratégiu. Jej pokračovaním je tento predložený projekt. Verím, že bude úspešný a pomôže zlepšovať spolužitie majoritnej a minoritnej skupiny obyvateľstva,“ skonštatoval primátor Ján Blcháč.
Podľa poslanca tamojšieho mestského zastupiteľstva a zároveň koordinátora rómskych projektov Dušana Plačeka je hlavným zámerom podpora vzdelávania rómskej menšiny, jej zamestnanosti a začleňovania do spoločnosti. „Prostredníctvom tohto rozsiahleho projektu chceme nasmerovať ďalšie investície aj do skvalitnenia životných podmienok v rómskej osade Hlboké budovaním cestných komunikácií, chodníkov či verejného osvetlenia,“ spresnil.
Na území 30-tisícového mesta žije podľa Plačeka približne 1500 etnických Rómov. V prípade schválenia predloženého projektu sa bude samospráva podieľať na jeho finančnom zabezpečení päťpercentnou spoluúčasťou. Dlhodobý ústretový prístup radnice k riešeniu rómskej problematiky pri tejto príležitosti vyzdvihli aj zástupcovia banskobystrickej regionálnej kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM