Slávka Kellová Rôzne

Mesto sprísnilo podmienky pri žiadosti o nájomný byt

V Liptovskom Mikuláši sa za posledných 20 rokov vybudovalo okolo 390 nájomných bytov. Ich ďalšia výstavba bude závisieť od reálneho počtu žiadateľov. Tí budú musieť svoju žiadosť každoročne obnovovať.

Siahodlhý zoznam žiadateľov o mestský nájomný byt v Liptovskom Mikuláši sa do konca marca pravdepodobne skráti. Žiadatelia majú ponovom povinnosť každoročne do konca tohto mesiaca aktualizovať svoju žiadosť a uviesť všetky zmeny, ktoré sa počas uplynulého roka udiali. Ak tak neurobia zo zoznamu žiadateľov ich vyškrtnú. „Stávalo sa nám za posledné roky pravidelne, že na žrebovanie bytu nám prišlo pomerne málo uchádzačov. To znamená, že reálna potreba napriek vysokému počtu žiadostí je naplnená a netreba sa ponáhľať s ďalšou výstavbou,“ približuje primátor mesta Alexander Slafkovský.

Zvažujú štartovacie byty pre mládež

Výnimkou sú byty pre mládež alebo tzv. štartovacie byty. Nad takýmto typom bývania sa v Liptovskom Mikuláši zatiaľ iba uvažuje. „Dali by sa klasifikovať ako byty nižšieho štandardu, ale väčších rozmerov, kde mladí ľudia alebo rodina môže svojpomocne dosiahnuť celkom dobrý štandard bývania,“ vysvetľuje Slafkovský. V takom type bytu sa nachádza menšia kuchynská linka, zariadená kúpeľňa a mesačné náklady sa pohybujú na hranici okolo 110 – 120 eur, plus zhruba 100 eur na prevádzkové náklady.

„Vidíme to najmä na tom, že mladí ľudia nám vracajú byty po niekoľkých mesiacoch a opäť žijú s rodičmi, alebo sa sťahujú do menšieho bytu niekde inde, nakoľko nevládzu platiť nájomné,“ hovorí primátor. Cenový rozdiel medzi štartovacím bytom a štandardným nájomným bytom je asi 70 – 80 eur.

foto: SITA, skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM