Slávka Kellová Rôzne

Mesto získa na akciách vyše 69 000 eur

Cyperská spoločnosť Penta Investments Limited ponúkla mestu Liptovský Mikuláš možnosť odkúpenia cenných papierov v Dexia banke vo výške viac ako 69 000 eur. Získané peniaze chce mesto použiť na vyplatenie dlhov.

Mesto Liptovský Mikuláš v súčasnosti vlastní v Dexia banke Slovensko 110 kmeňových akcií. Kúpna cena za jednu akciu sa pohybuje vo výške 628 eur. Mestskí poslanci na včerajšom zastupiteľstve rozhodli o ich odkúpení spoločnosťou Penta. Do konca júna by tak mala do mestskej kasy pribudnúť značná suma peňazí, ktorú radnica nebude investovať do nových projektov. „Nedarí sa nám totiž napĺňať kapitálovú stránku príjmov do mestskej pokladne, z ktorej sa splácajú úvery a investície. V prvom rade musíme zaplatiť dlhy, ktoré máme, a musíme splácať istiny z úverov. Až potom môžeme hovoriť o investovaní,“ vysvetľuje primátor mesta Alexander Slafkovský. Svoje akcie v banke predali v uplynulom období za rovnakú cenu aj ďalšie dve liptovské mestá Ružomberok a Liptovský Hrádok.

Dexia banka Slovensko bola založená v roku 1993 ako banka s veľkou účasťou samospráv. Dnes tu už samosprávy nepôsobia ako väčšinový akcionár a jej akcie sa za posledné dva roka nepredávajú. Dexia banku kúpila pred časom spoločnosť Penta Investments Limited so sídlom v Cyperskej republike a podľa zákona má povinnosť menšinovým akcionárom dať návrh na odkúpenie akcií za cenu stanovenú znaleckým posudkom.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM