Tomáš Batiz Samospráva

Mesto zostáva v provizóriu: Plánované mikulášske zastupiteľstvo sa nekonalo

Mesto Liptovský Mikuláš zostáva v rozpočtovom provizóriu. Plánované zastupiteľstvo sa neuskutočnilo.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zostáva v provizóriu: Plánované mikulášske zastupiteľstvo sa nekonalo
Zdroj: Dnes24.sk

Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš na rok 2020 sa vo štvrtok opäť nepodarilo schváliť. Z rokovania sa ospravedlnila väčšia časť mestských poslancov, primátor Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, Národná koalícia) preto zasadnutie zrušil. Mesto tak naďalej zostáva v rozpočtovom provizóriu. Ďalšie rokovanie šéf radnice avizoval na 12. marca popoludní.

„Rozpočet je kvalitne pripravený, bol riadne zverejnený, v rámci pripomienkového konania neprišla žiadna pripomienka. Je mi ľúto, že riadne zvolané zastupiteľstvo, ktoré malo okrem rozpočtu prerokovať aj ďalšie dôležité veci, sa nekoná,“ uviedol Blcháč. Hromadné ospravedlňovanie sa poslancov zo spriaznených poslaneckých klubov považuje vedenie mesta za nezodpovednú obštrukciu.

Predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve Vincent Kultan (SaS, OĽaNO, Nova, Šanca, KDH) v stanovisku pre TASR zdôraznil, že v rozpočte sa im nepáči mnoho položiek, no žiadajú zmeniť aspoň dve najdôležitejšie. O rozpočte odmietajú rokovať dovtedy, kým na ne vedenie mesta nepristúpi. „Odmietame pôžičku dva milióny eur na opravu a rekonštrukciu ciest od súkromnej firmy. Navyše nepodporíme akýkoľvek rozpočet, kým sa neobmedzí právomoc primátora meniť rozpočet bez akéhokoľvek obmedzenia. Všetko okrem týchto dvoch vecí sme ochotní prijať s tým, aby mesto mohlo riadne fungovať,“ vysvetlil Kultan.

Radnica mala tento rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 33 miliónov eur. Plánovala pracovať najmä na rozvoji infraštruktúry, rekonštrukcii ciest, cintorínov a verejných priestranstiev. Najviac peňazí z mestskej pokladnice malo ísť do školstva.

Väčšia časť poslancov a vedenie mesta mali rozdielne názory už pri minuloročnom rozpočte. Kým dokument schválili, museli sa stretnúť päťkrát. Sporné boli najmä položky týkajúce sa opätovného zatvorenia skládky vo Veternej Porube a rekonštrukcie ciest. O definitívnej verzii vlaňajšieho rozpočtu rozhodli až vo februári 2019.

Nezhody v súvislosti s hlavným dokumentom mesta vznikli aj na sklonku minulého roka. Na decembrovom zasadnutí o ňom väčšina poslancov odmietla rokovať a vypustili ho z programu. Predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu vtedy pre TASR uviedol, že návrh rozpočtu je pre nich neakceptovateľný, pretože obsahuje mnoho rizikových položiek a zadlžuje mesto. Primátor označil ich prístup za nezodpovedný. Mesto tak začalo rok 2020 bez schváleného rozpočtu.

V rozpočtovom provizóriu môže v jednom mesiaci mesto financovať len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúce­ho roka.

Dajte LIKE na náš Facebook a Instagram a máte vždy čerstvé info z Liptovského Mikuláša a okolia.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM