Tomáš Batiz Samospráva

Mestskí úradníci pod tlakom agresívnych vyhrážok a nadávok: Radnica pristúpila k ráznemu kroku...

Agresivita niektorých klientov voči zamestnancom sociálneho odboru na mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši prinútila zástupcov samosprávy k postupnému zavedeniu prvkov bezpečnostného projektu. Úradníkom chcú zabezpečiť pracovný proces bez vyhrážok, obťažovania či násilností. Pozrite ako.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí úradníci pod tlakom agresívnych vyhrážok a nadávok: Radnica pristúpila k ráznemu kroku...
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Celou problematikou sa zaoberalo aj mestské zastupiteľstvo na svojej poslednej schôdzi. „Keď požiadavky klientov na prideľovanie bytov zamestnanci nevybavia s odôvodnením, že aktuálne mesto nemá voľné byty, chodia po celom úrade, z kancelárie do kancelárie a agresívne sa dožadujú splnenia svojich požiadaviek. Títo ľudia sú v každej ďalšej kancelárii stále agresívnejší, majú stále viac nárokov, dobýjajú sa dokonca k primátorovi a vyhrážajú sa sekretárkam,“ vysvetlila situáciu hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Vybudujú mechanické bariéry

Podobné prípady riešila vlani dokonca mestská polícia. Podľa zamestnancov úradu by situáciu pomohli vyriešiť napríklad turnikety pri vrátnici a zapisovanie sa do knihy návštev. To by pomohlo aj pri identifikácii agresívne sa správajúcich osôb. „Opatreniami má teda byť vytvorenie zón s prístupom pre oprávnené osoby. Vybudujú sa mechanické bariéry so systémom kontroly vstupu. Ďalej sa vymení ústredňa elektronického zabezpečovacieho systému a klientske centrum sa vybaví bezpečnostnými prvkami,“ doplnila Čapčíková.

„Úradníci denne riešia desiatky stránok, ktoré sa im vyhrážajú, že ich napríklad povyhadzujú z okna alebo že im dajú tyčou po hlave, pretože sú povinní prideliť im byty,“ vysvetľuje Čapčíková, hovorkyňa mesta.

Opozícii sa to nepáči

Predseda opozičného poslaneckého klubu (KDH, NOVA, SDKÚ-DS) Vincent Kultán zastáva názor, že opatrenia sú neprimerané. „Prekáža mi, že pre drobné bezpečnostné problémy, ktoré na mestskom úrade máme s niektorými neprispôsobivými občanmi, ideme z budovy mestského úradu urobiť akýsi bunker, nepriestrelnú budovu, kde bude sťažený prístup. Nie sú ani vyčíslené žiadne náklady, koľko nás takáto prestavba bude stáť,“ upozornil.

Projekt zrealizujú vo viacerých etapách

Podľa primátora Jána Blcháča impulzom pre vytvorenie komplexného bezpečnostného projektu sú aj spoločenské zmeny doma i v zahraničí. „Projekt zrealizujeme v niekoľkých etapách vzhľadom na rozsah a nákladnosť. Prvá časť sa urobí už v tomto roku, keďže z mestského rozpočtu sme vyčlenili 1000 eur,“ skonštatoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM