Tomáš Batiz Rôzne

Michal Barbier (21) z Mikuláša: Videl som chalana spraviť salto, hneď som tomu prepadol

Michala z Liptovského Mikuláša väčšinou stretnete niekde na preliezkách, alebo stáť dole hlavou na jednej ruke. Málokto o ňom vie, že sa môže pochváliť aj titulom majstra sveta vo fitness.

Ilustračný obrázok k článku Michal Barbier (21) z Mikuláša: Videl som chalana spraviť salto, hneď som tomu prepadol
6
Galéria
Zdroj: Michal Barbier

Michala Barbiera už poznajú takmer v celom Liptovskom Mikuláši. Talentovaný 21-ročný Mikulášan sa do povedomia dostal až po tom, ako získal titul majstra sveta vo fitness. „Pravda je taká, že pokiaľ nezískaš dáky titul majstra, tak ľudia na teba pozerajú cez prsty. Stať sa majstrom sveta bolo pre mňa veľkým cieľom a zároveň aj taká súčasť plánu, aby som moju filozofiu o pohybe mohol posunúť ďalej,“ zhodnotil Michal.

Ešte predtým ako prvýkrát vošiel do posilňovne, tak sa aktívne venoval parkouru, ku ktorému sa dostal úplnou náhodou. „Začal som chodiť viac von a pozerať sa po rôznych športoch. Od dvanástich rokov som začal viac inklinovať k pohybu. Vtedy som videl jedného chalana na sídlisku urobiť salto vzad, čo u mňa prebudilo akúsi lásku k pohybu,“ zaspomínal si Barbier.

„Prvý rok som sa učil rôzne triky svojpomocne. Nemal som nikoho kto by ma trénoval. Učil som sa z rôznych videí a až neskôr som stretol ľudí, ktorí sa tomu venovali a postupne som sa s nimi posúval ďalej,“ uviedol Michal Barbier.

K titulu majstra sveta

Michal Barbier sa môže pochváliť titulom majstra sveta, keď v poľskom Bialystok nechal za sebou všetkých konkurentov. Dvere do sveta fitnessu mu otvoril uznávaný tréner Ľubomír Hečko, ktorý počas celej kariéry stál pri Dominike Multáňovej. „Ja som začal cvičiť normálne v posilňovni. Postupne ma do toho zaangažoval tréner Ľubomír Hečko. Najskôr mi ponúkol estetickú disciplínu, o ktorú som ale nemal záujem. Následne som sa dostal k fitness, kde sa už vlastne prezentujú aj rôzne zostavy, čo ma vlastne aj oslovilo.

Na rodné mesto nedá dopustiť

Michal prezradil, že v posledných rokoch toho veľa pocestoval, no vždy sa vrátil na rodný Liptov. „Liptovský Mikuláš je úžasné mesto. Ja to tu veľmi zbožňujem. Sú tu úžasní ľudia, mám tu veľa kamarátov. Samozrejme hory a rôzne vodné plochy, takže šikovný človek sa tu určite uživí,“ zhodnotil.

Úspešný Lipták pridal niekoľko rád aj pre úplných začiatočníkov. „Začať rozumne a možno aj s trénerom, ktorý sa tomu rozumie. Tieto prvky sa dobre učia aj na miestach, kde je dobré bezpečné zázemie, aby ľudia, ktorí sa to učia dopadali do mäkkých žineniek. Je to maratón a nie šprint. Niektoré veci idú rýchlejšie, niektoré pomalšie. Treba si uvedomiť, že čím dlhšie si niečo buduje, tak dlhšie to u nás zostane."

Ako nám na záver prezradil Michal, tento rok plánuje na majstrovstvách sveta v Bratislave obhájiť titul majstra sveta. „Budem sa na to plne pripravovať. Okrem toho plánujem rôzne workshopy ako aj vystúpenia,“ do­dal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM