Marián Handzuš Rôzne

Mierna hrozba uvoľnenia lavín trvá vo Vysokých a Západných Tatrách

Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier.

V ostatných pohoriach je iba malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.
Naďalej len mierne spevnenú snehovú pokrývku majú strmé svahy, žľaby a terénne nerovnosti s väčším množstvom nového naviateho snehu. Uvoľnenie najmä doskových lavín môže spôsobiť jej dodatočné zaťaženie. Na slnkom osvietených svahoch hrozí aj možnosť výskytu menších lavín a snehových úplazov.
Dnes ráno bolo na horách polojasno až oblačno. Teplota vzduchu sa pri miernom oteplení pohybovala od –14 do –8 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal slabý až mierny severný alebo severozápadný vietor s rýchlosťou do 25 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 3 cm nového snehu v oblasti Tatier.
„Snehová pokrývka je väčšinou tvorená zmrznutým firnom, na ktorom je vo vysokých polohách vrstva nového nafúkaného snehu s hrúbkou až 30 cm,“ dodal Kyzek s tým, že na severných svahoch sa vo vnútri snehovej pokrývky nachádzajú málo stabilné vrstvy hranato zrnného snehu a dutinovej inovati.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM