Tomáš Batiz Rôzne

Miesta, ktoré sa oplatí navštíviť: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. Napríklad tieto...

Ilustračný obrázok k článku Miesta, ktoré sa oplatí navštíviť:  5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom
Zdroj: TASR

Hybe

Obec Hybe leží v severnej časti Slovenska. Nachádza sa v Liptovskej kotline na úpätí Vysokých Tatier. ráľovské mestečko Hybe vzniklo v 13.storočí vďaka svojej významnej polohe v údolí potoka Hybice, na križovatke obchodných ciest z Liptova do Spiša . Prvé písomné zmienky o Hybiach sú z roku 1239, keď kráľ Belo IV. pripojil osadu Hybu ku kráľovskému majetku v Liptove. Svojim návštevníkom ponúka krásny výhľad na Vysoké Tatry.

Liptovský Trnovec

Liptovský Trnovec je obec ležiaca na brehu Liptovskej Mary, vzdialená 6 km od mesta Liptovský Mikuláš. Pri výstavbe priehrady Liptovská Mara bola jej dolná časť zaplavená. V minulosti to bola významná obec. V roku 1492 obec získala mestské právo (právo na usporiadanie trhov v nedeľu, jarmoku na Turice a oslobodenie od výberu poplatkov kráľovi). Koncom 16.storočia bol Liptovský Trnovec rozlohou väčší ako väčšina okolitých obcí vrátane Liptovského Mikuláša.

Závažná Poruba

Prvá zmienka o tejto obci je z roku 1377, kedy sa vyčlenila z chotára Liptovského Jána a patrila rodine Svätojánskych. Okolie Závažnej Poruby je bohaté na pozostatky mnohých hrádkov a hradísk, najvyššie takéto opevnenie sa nachádza na Poludnici vo výške 1550 m.n.m. Známa mikulášska obec sa nachádza v Nízkych Tatrách 5 km od Liptovského Mikuláša v strednej časti malebnej Liptovskej kotliny. Obec sa rozkladá v nadmorskej výške 634 m na severovýchodnom úpätí Poludnice. Na túto horu by mal vystúpiť každý turista, pretože je z nej nádherný výhľad na severnú aj južnú časť pohoria Nízke Tatry a celú kotlinu, vrátane vodnej nádrže Liptovská Mara, máte ako na dlani.

Vavrišovo

Neďaleko od spomínanej obce Hybe sídli aj obec Vavrišovo, ktorá je vstupnou bránou do Vysokých Tatier. Panoramatickým pohľadom z obce vidieť pohoria Nízkych, Západných a Vysokých Tatier. Pamätným sa stalo Vavrišovo v kuruckej vojne, ktorá sa viedla v roku 1709. Vavrišovo v roku 1703 vyhorelo do tla. Práve spomienkov na tieto boje je organizovanie každoročnej akcie najmä počas letných dní a to Bitky pri Vavrišovove.

Demänovská Dolina

Patrí medzi najnavštevovanejšie lokality Nízkych Tatier. Známa je predovšetkým ideálnymi lyžiarskymi terénmi, svetoznámymi jaskyňami a krásnou faunu a flórou. V útrobách tejto lokality sa nachádzajú až dve jaskyne. Demänovská jaskyňa slobody bola vyhlásená za Národnú prírodnú pamiatku. Najkrajšie ľadové útvary nájdeme aj v Demänovskej ľadovej jaskyni, ktorú vytvoril bývalý podzemný tok Demänovky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM