Tomáš Batiz Rôzne

Mikulášanka Dominika z Dublina: Človek s rúškom je tu nepriateľ

Viacerí Mikulášania sa chystali na návrat na Liptov, no aktuálna situácia im zmenila plány. Výnimkou nie je ani Dominika, ktorá takto uviazla v Dubline.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášanka Dominika z Dublina: Človek s rúškom je tu nepriateľ
Zdroj: Dnes24.sk

Dominika Ivaničová je rodáčkou z Liptovského Mikuláša. Momentálne sa v rámci štúdia nachádza v Dubline. V najbližších dňoch sa chcela vrátiť domov. „V apríli som sa chcela vrátiť do Liptovského Mikuláša, lenže letecká spoločnosť mi zrušila let s tým, že si to môžem prebookovať alebo mi vrátia peniaze,“ uviedla dvadsaťosemročná Dominika.

Vzhľadom k aktuálnej pandémii koronavírusu a situácii v európskych krajnách ale svoj návrat tak skoro neplánuje. „Ďalšiu letenku nemám, ani to nejdem dopredu kupovať. Počkám, kým sa to všetko vyrieši a ustáli, a potom prídem domov. Vzhľadom k tomu, že študujem, je môj príchod na Slovensko ovplyvnený touto skutočnosťou.“

Človek s rúškom je nepriateľ

Podľa Dominiky sa situácia spojená s koronavírusom v Írsku podceňuje. „Ľudia to viac-menej ignorujú. Už na začiatku, keď médiá informovali, že Írsko ma cca 50 potvrdených prípadov, tak to brali na ľahkú váhu. Školy zatvorili ako prvé. Pár dní dozadu nám zaslali email s informáciou, že skúšky tento rok nebudú,“ zhodnotila Dominika.

Reštaurácie, bary a nočné kluby zatvorili v Írsku pred týždňom. Ľudia sa do práce presúvajú neobmedzene vo vlakoch a autobusoch. „Írsko je krajina, kde väčšinou prší, napriek tomu tieto posledné dni je tu krásne počasie. Ľudia trávia čas vonku, v národných parkoch hlava na hlave, v kaviarňach alebo na pláži. Ja nehovorím, že sa nejdem von prejsť, ale snažím sa držať odstup a samozrejme stále nosím rúško,“ opisuje situáciu v Írsku Mikulášanka Dominika.

„Človeka s rúškom tu v Dubline vidia ako nepriateľa,“ zhodnotila Dominika Ivaničová z Demänovej.

Ako nám prezradila Dominika, pri návšteve supermarketu sa jej stáva, že na ňu ľudia zazerajú alebo ju obchádzajú: „Vnímajú ma, ako keby som bola tá zlá a chorá."

Hoci k rúškam sú Íri podľa Dominiky skeptickí, v obchodoch už cítiť zavádzanie opatrení.,,Je pravda, že začali montovať ochranné sklá pred kasy, nalepili oddeľovacie pásky na zem, aby sme si dodržiavali odstup a niektorí nosia rukavice, ale nie všetci," vysvetľuje.

Prišla o prácu

Výnimočná situácia výrazne ovplyvňuej aj pracovný trh. Dominika je jedným z ľudí, ktorí práve na toto doplatili.

„Pracovala som v hoteli ako supervízor recepcie a keďže prišla táto situácia, tak hotel zatvorili. Samozrejme, všetci, čo sme prácu stratili, tak sme požiadali o pomoc sociálnu poisťovňu,“ zhodnotila Dominika, ktorá priznala, že v aktuálnej situácii sa na náklady v Dubline zíde každé euro.

Pomôžu aj žolíkové karty

Mladá Liptáčka však nepanikári. Ako nám sama hovorí, snaží sa myslieť pozitívne. Obozretnosť však nestráca a drží sa rád odborníkov. „Častejšie upratujem byt a menej chodím von. Vždy nosím rúško a rukavice. Nevyhľadávam žiadne miesto, kde je viac ľudí, skôr naopak, prechádzam sa tam, kde je minimálna šanca niekoho stretnúť. Tu je tých možností veľa. Niektoré dni sú pomalé a niektoré zas rýchle. Kúpila som puzzle, stolové hry a máme aj žolíkové karty. Online si robím veci do školy. Menej čítam o víruse a viac čítam knihy a trochu cvičím. Posilňujem imunitu a stále myslím pozitívne a s úsmevom,“ dodala obyvateľka mikulášskej mestskej časti Demänová.

Dajte LIKE na náš Facebook a Instagram a máte vždy čerstvé info z Liptovského Mikuláša a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM