Tomáš Batiz Rôzne

Mikulášsky učiteľ Miroslav Marko s úsmevom: Táto sexuálna otázka mi dala zabrať

Každý učiteľ by vedel rozprávať príbehy o tom, čo zažil. Známy mikulášsky učiteľ toho prezradil viac.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsky učiteľ Miroslav Marko s úsmevom: Táto sexuálna otázka mi dala zabrať
Foto: Tomáš Batiz

Narodil sa v Liptovskom Mikuláši, študoval na Filozofickej fakulte v Prešove. Reč je o Miroslavovi Markovi, ktorý už 20 rokov učiteľsky pôsobí v štruktúrach mikulášskeho gymnázia.

Študenti sa zmenili

Od roku 1996, keď Miroslav Marko začal vyučovať, sa veľa vecí zmenilo. Najväčšie rozdiely vidí hlavne u študentov, ktorí k veciam nepristupujú s takou vážnosťou ako v minulosti. “Problém je v motivácii. V tých časoch bolo vysokých škôl o čosi menej, na druhej strane študentov bolo podstatne viac. V maturitnom ročníku sme v tej dobe mali dokonca až päť tried. Tí študenti, ktorí sa chceli niekde dostať, museli k tomu aj tak pristupovať,” spomína ešte na koniec 20. storočia Marko.

Podľa učiteľa slovenčiny sa situácia zmenila približne v roku 2005. Na Slovensku vzniklo množstvo vysokých škôl a počet študentov výrazne klesol. To sa odzrkadlilo aj na samotnej úrovni výučby. “U študentov sa výrazne znížila motivácia urobiť niečo pre seba a pre úspech. Tí, ktorí by sa v minulosti na gymnázium nedostali, tak naopak boli prijatí. Na túto zmenu som musel reagovať aj ja, takže som svoje vyučovanie musel o niečo pozmeniť."

“Zredukoval som učivo. Na písomkách som sa pýtal len to, čo som vopred naznačil. Napriek tomu sa našli mnohí, ktorí sa nenaučili ani to minimum,” poukázal dlhoročný učiteľ na zmeny vo výučbe.

Rozmýšľal aj o konci

Známy a obľubený učiteľ, na Gymnáziu Michala Miloslava Hodžu, sa posledné roky pohrával s myšlienkou, že v ďalšom priebehu života dá šancu niečomu inému. Dôvodom bol pocit vyhorenia: “Posledné tri roky som mal veľmi zlý pocit. Chcel som niečo urobiť, alebo zmeniť. Bol to pre mňa taký stereotyp, rovnaké výhovorky študentov, ten istý spôsob odpisovania, ale teraz sa to celkom dalo do normálu.”

Nezabudne na Martikána

Počas učiteľskej kariéry sa Marko stretol už so stovkami študentov. Najviac si spomína na tých, ktorých stretol na začiatku. Dodnes mu ostala v pamäti komisionálna skúška olympionika Michala Martikána. “Bol som na škole prvý rok a len náhodou som sa išiel pozrieť na komisionálnu skúšku z matematiky, ktorú absolvoval Michal Martikán. Bola to zábavná, ale aj zaujímavá skúsenosť, na ktorú si pamätám dodnes,” s úsmevom si zaspomínal.

„Nedávno sa ma študenti spýtali, či v škole môžu mať sexuálne pomôcky. V školskom poriadku sa táto vec vôbec nenachádza, keďže som sa osobne ani ja s touto záležitosťou za 20 rokov v školstve ešte nestretol,“ rozpráva s prekvapením a úsmevom na tvári.

V škole celá rodina

Miroslav Marko je už niekoľko rokov manželom Ivety Markovej. Na tom by nebolo nič divné, lenže obaja sú učiteľmi v mikulášskom gymnáziu a o miesto sa delia aj v kabinete. “Je to o zvyku. Fungujeme už takto asi 19 rokov a zatiaľ nám to ešte neprekáža. Zaujímavé by to bolo asi vtedy, keby sa pohádame, ale to sa u nás ani nestáva. Je to hlavne o tolerancii,” vysvetlil učiteľ Marko.

Od tohto roku figuruje v priestoroch mikulášskeho gymnázia celá rodina Markovcov, keď svojich rodičov doplnili na osemročnom štúdiu aj ich dve deti. “Paradoxom je, že spoločne celá rodina sme do školy ešte nešli,” pousmial sa na záver Miroslav Marko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM