Viktória Botošová Samospráva

Mikulášska radnica chce zvýšiť poplatky za odpad aj parkovanie: Výsledné sumy sú v rukách poslancov!

Liptovskomikulášska radnica navrhuje zvýšenie sadzieb niektorých daní a poplatkov. Zmeniť by sa mal poplatok za komunálny odpad či poplatok za vyhradené parkovacie miesto. O zmenách sa bude rozhodovať už tento týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášska radnica chce zvýšiť poplatky za odpad aj parkovanie: Výsledné sumy sú v rukách poslancov!
Zdroj: TASR

Liptovskomikulášska radnica navrhuje zvýšenie sadzieb niektorých daní a poplatkov. Zmeniť by sa mal poplatok za komunálny odpad či poplatok za vyhradené parkovacie miesto. O zmenách budú rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva už vo štvrtok 12. novembra.

Poplatok za komunálny odpad by sa mal zmeniť z pôvodných 22,55 eur za osobu a rok na 27 eur. Dôvodom sú podľa vedenia radnice zvýšené náklady na odvoz komunálneho odpadu, ktoré vznikli po predčasnom uzatvorení skládky vo Veternej Porube v roku 2014, kedy sa odpad z Liptovského Mikuláša odvážal na vzdialenú skládku v Liptovskom Hrádku. „Mesto nezaťažilo obyvateľov celými nákladmi a aj po úprave poplatku pre obyvateľov bude naďalej doplácať za likvidáciu odpadu,“ konštatoval zástupca primátora mesta Liptovský Mikuláš Rudolf Urbanovič.

Ďalšia zmena sa týka poplatku za vyhradené parkovacie miesto. Mesto po novom navrhuje sadzbu 0,045 eura za meter štvorcový a deň, oproti terajším 0,035 eura. Pre taxislužby bude sadzba 0,055 eura za meter štvorcový a deň, ak to poslanci odsúhlasia.„Sa­mospráva tieto miesta zriaďuje a zabezpečuje ich údržbu na svoje náklady. Výška súčasnej sadzby nepokrýva ani náklady na zriadenie takéhoto miesta,“ upozornil Gabriel Lengyel z oddelenia dopravy a životného prostredia mestského úradu. „Pre naplnenie litery zákona sa mení aj príplatok za podlažie pri viacposchodových stavbách. Zjednotili sme tiež okruh daňovníkov, pre ktorých bude platiť polovičná výška poplatku za garáž,“ uzavrela Anežka Makovická z oddelenia miestnych daní a poplatkov mikulášskej radnice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM