Tomáš Batiz Kultúra

Mikulášska výstava Dve z nás: Pútavá tvorba dvoch amatérskych výtvarníčok

Liptovské kultúrne stredisko otvorilo zaujímavú výstavu. Tvorba oboch výtvarníčok je formálne odlišná, s vlastným rozpoznateľným rukopisom.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášska výstava Dve z nás: Pútavá tvorba dvoch amatérskych výtvarníčok
Zdroj: TASR

Výstava s názvom Dve z nás, ktorej slávnostné otvorenie sa uskutoční v stredu 23. mája vo výstavných priestoroch Liptovského kultúrneho strediska (LKS) v Liptovskom Mikuláši, predstaví tvorbu dvoch amatérskych výtvarníčok Anny Lisej a Evy Ščerbákovej. Ich práce vznikli za použitia rôznych výtvarných techník a žánrov. Informovala odborná metodička pre neprofesionálne výtvarníctvo LKS Beata Kuviková.

Tvorba oboch výtvarníčok je formálne odlišná, s vlastným rozpoznateľným rukopisom. Podľa Kuvikovej však napriek tomu majú ich obrazy podobný duchovný rozmer s jasným, hlbokým citovým prežívaním sveta. Spoločným znakom oboch je aj obľuba v autentickom, osobitom zobrazení reality s jasným duchovným posolstvom. „Obe výtvarníčky bezmála päť rokov navštevujú Klub neprofesionálnych výtvarníkov pri LKS a ich tvorba je natoľko pozoruhodná, že dozrel čas ju predstaviť verejnosti na samostatnej autorskej výstave,“ uviedla odborná metodička.

„Pri tvorbe si uvedomujem, že človek nemusí všetkému rozumieť, analyzovať, mať predlohu a tej sa tvrdo držať. To isté platí nielen pri maľovaní, ale aj v živote – stačí nechať myšlienky voľne plynúť, dať ruke voľnosť a behať po papieri, plátne či sololite,“ povedala o svojej tvorbe Lisá.

Ščerbáková navštevuje Klub neprofesionálnych výtvarníkov od roku 2014. Odvtedy si podľa jej slov viac všíma okolitý svet. „Spolu s ostatnými členmi v klube prežívame malé radosti z vlastnej tvorby i malé sklamania, keď farby a štetce neposlúchajú tak, akoby som chcela. Spoločne prežívame i veľmi tvorivú atmosféru na výtvarných plenéroch, na ktorých sa i ja pravidelne zúčastňujem. Tá rozmanitosť farieb a tvarov ma núti všade nosiť zo sebou skicár a kresliť a kresliť,“ uviedla.

Za svoju tvorbu boli amatérske umelkyne viackrát ocenené na výtvarných súťažných prehliadkach Jarný salón. Výstava potrvá do 29. júna.

foto: Ilustačné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM