Tomáš Batiz Správy

Mikulášske múzeum zažíva zlaté časy: Leto lámalo rekordy

Múzeum Janka Kráľa má za sebou mimoriadne úspešnú letnú sezónu. Zásluhu na tom majú predovšetkým rôzne akcie počas celého roka a rozšírenie expozície.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášske múzeum zažíva zlaté časy: Leto lámalo rekordy
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Riaditeľ múzea vyjadril dôveru k pozitívnym číslam, ku ktorým prispeli aj aktivity múzea na spestrenie a oživenie hlavnej expozície. "Návštevníci sa radi zvečnili pod arkádami pri fotostene so zbojníckym motívom, vábili ich tóny verklíka. Ihneď sa osvedčil aj nový vstupný priestor,“ skonštatoval riaditeľ múzea Jaroslav Hric.

Zahraniční turisti

Počas júla a augusta zavítalo do synagógy viac ako 3000 prevažne zahraničných turistov. „Do tohto počtu nerátame účastníkov celej série príležitostných podujatí. Keby sme pripočítali odhadom vari aj 700-členné publikum tradičnej akcie Mosty – Gesharim či viacero ďalších tematických koncertov, boli by štatistiky ešte výraznejšie. Spomínaných 3000 bežných návštevníkov je v medziročnom porovnaní nárast viac ako o tretinu,“ spresnil s tým, že podstatnú časť tvorili Izraelčania. Primátor Ján Blcháč ocenil prácu a aktivity šéfa múzea a jeho zamestnancov. „Verím, že v nastúpenom trende budú pokračovať v záujme šírenia dobrého mena múzea, ale aj mesta doma i v zahraničí.“

„Podstatný nárast návštevnosti má na svedomí určite i globálna situácia, keď sa mnoho Slovákov rozhodlo uprednostniť pred potenciálnymi hrozbami v zahraničí strávenie dovolenky vo svojej vlasti a objavovať prírodné a historické krásy Slovenska," vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Školské exkurzie

Riaditeľ múzea v tejto súvislosti dodal, že úspešným letom život nášho mestského múzea ani zďaleka nekončí. „Plynule sme sa preniesli do obdobia školských exkurzií. V tejto súvislosti stojí pred nami náročná výzva, ako prilákať ešte oveľa viac školákov na starú Hodžovu faru s expozíciou Tatrín a Žiadosti slovenského národa či do rodného domu Rázusovcov," skonštatoval Hric.

Uvažujú o predĺžení otvárcej doby

Riaditeľ mikulášskeho múzea ďalej priznal, že v najbližšom čase už myslia aj na zimnú sezónu. "Pomaly už klope hlavná zimná turistická sezóna s množstvom lyžiarov z celého Slovenska i zahraničia, ktorých chceme počas ich pobytu pritiahnuť aj do nášho mesta. Uvažujeme o predĺžení otváracej doby a ďalšom zatraktívnení expozícií,“ dodal Jaroslav Hric.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM