Tomáš Batiz Samospráva

Mikulášski poslanci o rozpočte na rok 2020 nerokovali: Vyradili ho z programu

Liptovskomikulášski mestskí poslanci na poslednom tohtoročnom plánovanom zasadnutí nebudú rokovať o rozpočte mesta na rok 2020. Návrh rozpočtu vypustili z programu.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášski poslanci o rozpočte na rok 2020 nerokovali: Vyradili ho z programu
Foto: Tomáš Batiz

Návrh vo štvrtok predložil predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve Vincent Kultan (SaS, OĽaNO, Nova, Šanca, KDH). Zahlasovalo zaň 14 z 25 prítomných poslancov. Primátor Ján Blcháč (Smer-SD) avizoval, že tento mesiac už dodatočné rokovanie nezvolá. Mesto tak s pravdepodobne opäť začne nový rok v rozpočtovom provizóriu.

Radnica mala budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 33 miliónov eur. Plánovala pracovať najmä na rozvoji infraštruktúry, rekonštrukcii ciest, cintorínov a verejných priestranstiev. Najviac peňazí z mestskej kasy malo ísť do školstva. „Rokovať o rozpočte mesta na budúci rok je jednou zo základných povinností poslancov mestského zastupiteľstva. Rozpočet na rok 2020 sme pripravili zodpovedne. Podobne, ako pri záverečnom účte mesta, aj vo štvrtok 14 poslancov odmietlo rokovať o rozpočte. Je mi to ľúto a zdá sa, že tento ich postoj bude pretrvávať. Je teda možné, že mesto bude v rozpočtovom provizóriu aj celý budúci rok,“ povedal. Zároveň upozornil, že poslanci sa vôbec nezúčastnili na pripomienkovaní dokumentu.

Návrh rozpočtu je pre opozíciu neakceptovateľný

Kultan v reakcii uviedol, že 14 z 25 poslancov dlhodobo žiada vedenie mesta, aby sa mohli zúčastniť na tvorbe rozpočtu. „Rokovať s poslancami vedenie mesta zásadne odmietlo. Pripravený návrh rozpočtu je pre nás neakceptovateľný, pretože obsahuje mnoho rizikových položiek, zadlžuje mesto a vôbec nemyslí na to, že príjem z podielových daní, ktorý je rozhodujúcim príjmom mesta, sa zhoršuje. Potvrdila to aj vláda SR vo svojom návrhu štátneho rozpočtu,“ dodal predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve. Poslanecký klub zároveň deklaroval vôľu schváliť rozpočet v čo možno najkratšom čase, avšak až po zapracovaní ich zásadných pripomienok.

Obdobná situácia

Časť poslancov a vedenie mesta mali rozdielne názory na rozpočet už minulý rok. Kým ho schválili, museli sa stretnúť päťkrát. Na prvých troch rokovaniach v decembri 2018 sa návrh nepodarilo schváliť. Mesto tak vstúpilo do nového roka v rozpočtovom provizóriu. V polovici januára rozpočet prešiel s pozmeňujúcimi návrhmi, ten však primátor nepodpísal. Sporné boli najmä položky týkajúce sa opätovného zatvorenia skládky vo Veternej Porube a rekonštrukcie ciest. O definitívnej verzii rozpočtu mesta na rok 2019 sa tak rozhodlo až na februárovom rokovaní.

V rozpočtovom provizóriu môže v jednom mesiaci mesto financovať len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúce­ho roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM