Tomáš Batiz Správy

Mikulášsky štadión sa po pol storočí dočkal rekonštrukcie: Kedy bude všetko hotové?

Zimný štadión v Liptovskom Mikuláši sa začal rekonštruovať. V najbližších mesiacoch sú na pláne viaceré zaujímavé inovácie.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsky štadión sa po pol storočí dočkal rekonštrukcie: Kedy bude všetko hotové?
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš začína so zásadnou rekonštrukciou zimného štadióna v hodnote dvoch miliónov eur. Po päťdesiatich rokoch sa tak starý športový stánok dočká prvej rekonštrukcie a vytvorí dôstojné podmienky pre športovcov aj širokú verejnosť. Pri príležitosti začiatku stavebných prác dnes odhalili predstavitelia radnice a zástupca zhotoviteľa tabuľu, ktorá odkazuje na prvú komplexnú obnovu štadióna od roku 1967.

„Rekonštrukciou sa naplnia aj dlhoročné túžby mikulášskych hokejových generácii. Získaním dotácie sme si potvrdili uznanie mikulášskych športových tradícií a samotná rekonštrukcia podporí aj budúcnosť hokeja. Začiatok modernizácie mi pripomína rovnakú radosť, ako keď sa nám v roku 2009 podarilo získať peniaze na potrebnú výstavbu novej lodenice, vďaka čomu sa zlepšili podmienky pre našich kanoistov,“ vyjadril sa primátor Ján Blcháč

Nadčasový projekt

Projekt modernizácie štadióna je nadčasový, zahŕňa požiadavky vyhovujúce na najbližších tridsať rokov užívania budovy. Tá bude vybavená turniketmi, osobitným vstupom pre hostí, pribudnú tiež nové sociálne zariadenia či šatne pre domácich, hostí, deti a mládež. Na objekte obnovia strešný plášť, zrekonštruujú tiež severnú fasádu a časť západnej tribúny. Na prvom nadzemnom podlaží v severnej a západnej časti objektu vymenia podlahy.

Ako informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš, zhotoviteľ asanuje celú severnú tribúnu a s ňou zabezpečí demontáž inžinierskych sietí. Priestor súčasných tréningových priestorov A mužstva pôdorysne predĺžia a nadstavia na úroveň troch nadzemných podlaží. Severozápadný vstup od plavárne bude mať formu presklenej haly. „V budove pribudne práčovňa, sušiareň a sklad výstroja. Na druhom podlaží na severnej strane vzniknú aj hygienické zariadenia pre divákov a návštevníkov zimného štadióna. Na treťom podlaží bude priestor hľadiska, miestnosti pre trénerov a plánovaná miestnosť pre ozvučenie štadióna,“ doplnila Čapčíková.

Na mieste súčasného bufetu pod západnou tribúnou zrealizuje zhotoviteľ tri nové šatne pre mládež. Dve šatne s hygienickým zariadením poslúžia pre hokejové triedy a jedna bude zriadená pre potreby krasokorčuliarskeho oddielu. Novovybudovaná šatňa rozhodcov s hygienou bude situovaná pod tribúnou na východnej strane. V rámci rekonštrukcie nastanú dispozičné zmeny okolo striedačiek, nová snežná jama bude za miestnosťou pre rolbu.

Najvyššia dotácia

Finančné prostriedky na rekonštrukciu zimného štadióna vo výške 1 500 000 eur pridelili mestu z rezervy predsedu vlády SR. „Uznesením č. 335 z 24. júna 2015 vláda SR potvrdila podporu rekonštrukcie budovy, dnes už má mesto peniaze na účte. Liptovský Mikuláš získal v tom čase najvyššiu dotáciu na takýto účel spomedzi všetkých slovenských miest. Z mestského rozpočtu je nateraz na projekt vyčlenených 450-tisíc eur,“ vysvetlil Ján Sokolský z kancelárie vedenia mesta.

Práce potrvajú do polovice októbra

Ukončenie rekonštrukcie mesto naplánovalo do 180 dní od podpisu zmluvy o dielo. „Zhotoviteľ sa zaviazal ukončiť práce do polovice októbra 2018. V desiatom mesiaci by tak mohli chlapci v dresoch nastúpiť na domáci ľad v skvalitnených podmienkach,“ konštatuje Čapčíková.

Vzhľadom na plánovaný rozpis zápasov najvyššej hokejovej súťaže presunie mestský klub MHK 32 úvodné septembrové a októbrové domáce zápasy na ľad súpera, prípadne ich odohrá na zimných štadiónoch, ktoré majú vyhovujúce parametre pre konanie zápasov najvyššej hokejovej súťaže.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM