Tomáš Batiz Rôzne

Mikulášsky včelár Peter radí: Cenné INFO ako zaručene kúpiť pravý med

Lipták Peter už ani nevie presne spočítať, koľko litrov medu mu už prešlo pomedzi ruky. Kvalitný a pravý med sa spozná podľa chuti.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsky včelár Peter radí: Cenné INFO ako zaručene kúpiť pravý med
Foto: Tomáš Batiz

Peter Greško sa výrobe venuje prakticky už od malička. Nie je sa čomu čudovať, keďže včelárstvo tak trošku zdedil. “Je to už asi 40 rokov čo pracujem s medom. Včelár bol môj otec, ale aj starý otec. Máme to už ako takú rodinnú tradíciu,” povedal na úvod.

Pravosť je určiť ťažko

Včelár Peter Greško tvrdí, že rozoznať pravý med od umelého je v dnešnej dobe veľmi náročné. Podľa neho to niektorí dokážu vyrobiť uz aj z kukurice. “To je dnes veľmi ťažko určiť. Najlepšie je kupovať med priamo od včelára a nie od rôznych podomových predajcov, alebo ľudí, ktorí stoja len tak pri ceste.”

“Včelár ešte by možno dokázal určiť pravosť podľa chuti a možno aj podľa skupenstva, ale ako vravím, je to náročné,” vysvetlil.

Najlepšia je prírodná

Na vianočných trhoch po celom Slovensku natrafíme aj na rôzne ochutené medoviny. Ako hovorí Peter, najlepšia je čistá z medu. “Nájdu sa aj takí ľudia, ktorí chcú aj ochutenú medovinu. Vo väčšine prípadov preferujú tú čistú. Osobne my ponúkame iba čistú, pretože keď sa už pridajú rôzne umelé sladidlá, tak tá prírodná chuť medu až tak nevynikne.”

Voňavý medový vosk

V dnešnej dobe si mnohí z nás nevedia ani predstaviť, že by svietenie elektrikou vymenili za plameň zo sviečky. Pred niekoľkými rokmi sa využíval práve vosk z medu. “Svietilo sa iba týmto voskom. Keď ho zapálime, tak je cítiť práve med a nie parafín ako pri ostatných sviečkach,” vysvetlil včelár Peter Greško.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM