Slávka Kellová Kultúra

Miloš Ruppeldt bol velikánom hudby

Hudobný pedagóg, teoretik, zbormajster, dirigent, ale aj prekladateľ profesor Miloš Ruppeldt bol významnou slovenskou hudobnou osobnosťou. V nedeľu 29. mája uplynie 130 rokov od narodenia tohto liptovskomikulášskeho rodáka.

Bol zakladateľom prvej Hudobnej školy pre Slovensko, Spolku slovenských umelcov, Združenia Slovenskej filharmónie, Speváckeho zboru slovenských učiteľov, spoluzakladateľom slovenského vysielania Československého rozhlasu a jeho riaditeľom. Všestrannou aktivitou podstatne prispel k položeniu nových základov hudobného života v Bratislave po roku 1918 a bol jedným z najúspešnejších odborných hudobných organizátorov svojej doby.

Miloš Ruppeldt sa narodil 29. mája 1881 v Liptovskom Mikuláši. Študoval v rodnom meste, v Banskej Štiavnici, Oberschutzene (Rakúsko) a v Lipsku (Nemecko). Od roku 1905 pôsobil v zahraničí, v Argentíne, Lipsku a v poľskej Lodži. V Argentíne vyučoval hru na klavíri, zakladal spevokoly, organizoval slovenských vysťahovalcov. Na hudobnom ústave Giuseppe Verdiho v Buenos Aires získal v roku 1909 diplom profesora klavírnej hry. Po návrate v roku 1910 pokračoval v štúdiách na lipskom konzervatóriu v Nemecku. Potom vyučoval hru na klavíri v poľskej Lodži.

V roku 1919 sa usadil v Bratislave. S ochotníckymi umelcami naštudoval a v tom istom roku na doskách bratislavského divadla uviedol prvé predstavenie Smetanovej Predanej nevesty. Ako jeden z viacerých predstaviteľov vtedajšieho hudobného života na Slovensku sa spolu s Mikulášom Schneiderom-Trnavským a dr. Aloisom Kolískom podstatne podieľal na založení prvej Hudobnej školy na Slovensku v Bratislave, neskôr konzervatória, na ktorom sa stal aj riaditeľom. Spolu s Oskarom Nedbalom založil hudobný odbor v bratislavskom rozhlase. Ako jeho spolupracovník a neskôr vedúci tak aj vo funkcii riaditeľa Radiojournalu, sa zaslúžil o skvalitnenie hudobného vysielania.

Spolupodieľal sa na zakladaní a budovaní viacerých hudobných inštitúcií, ako napríklad amatérskeho Orchestrálneho združenia Slovenskej filharmónie (predchodcu Slovenskej filharmónie), bol zakladateľom a doživotným dirigentom Speváckeho zboru slovenských učiteľov (SZSU) v Trenčíne v roku 1920. Repertoár tohto zboru založil na novej tvorbe slovenskej klasiky známych osobností slovenskej hudby (Mikuláš Schneider-Trnavský, Ján Levoslav Bella, Mikuláš Moyzes). Má zásluhy aj na založení Spolku slovenských umelcov a Družstva slovenského národného divadla a bol riaditeľom Slovenského autorského združenia. Vo vydavateľstve Tranoscius vydával aj evanjelické cirkevné skladby. Ako hudobný pedagóg vyučoval hru na klavíri, hudobnú teóriu a dirigovanie. Nadviazal na tradície českého hudobného školstva. Pôsobil aj ako inšpektor súkromných ľudových škôl na Slovensku pri ministerstve školstva. Popri hudbe sa venoval aj prekladu beletrie z viacerých jazykov, zo španielčiny, nemčiny a maďarčiny. Miloš Ruppeldt zomrel v Bratislave 18. novembra 1943. O jeho láske k hudbe svedčí aj nápis na náhrobnom kameni jeho hrobu v Bratislave: „Spevom budil lásku k rodu“.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM