Martin Grendel Rôzne

Minister zoberie obciam peniaze na separovaný zber

Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) sa obáva vykonávacej vyhlášky k zákonu o obaloch, ktorú plánuje vydať ministerstvo životného prostredia.

„Minister životného prostredia pripraví väčšinu obcí o časť príjmu za zhodnotené suroviny a znemožní tak rozvoj, respektíve udržanie separácie komunálnych odpadov v obciach Slovenskej republiky,“ nazdáva sa CEPTA. Návrh vyhlášky okrem iného upravuje dokladovanie materiálového toku vyseparovaných a zhodnotených odpadov z obalov. Podľa Miloša Veverku z občianskeho združenia CEPTA rezort pri jej príprave podľahol lobingu zástupcov recyklačného priemyslu.

„Jeho navrhované zmeny by spôsobili prechod potvrdení za vyseparovaný a zhodnotený odpad z obcí na zhodnotiteľa,“ uvádza Veverka. CEPTA navrhuje prijať rýchle opatrenia, ktoré by zabránili falšovaniu potvrdeniek. Žiada, aby každá potvrdenka o zhodnotení obsahovala minimálne informácie o mieste pôvodu, čase vyseparovania, množstve, subjekte, ktorý ho vyzbieral a o prvom zhodnotiteľovi / recyklátorovi týchto vyseparovaných obalov.

Potvrdenky pre obce

Okrem toho chcú, aby musel zhodnotiteľ, respektíve recyklátor vystaviť minimálne raz za pol roka potvrdenie o zhodnotení odpadov z obalov pre obce. Tieto potvrdenky však budú naďalej zbierať a odovzdávať aj obce, ktorým bude vyseparované množstvo refundované. V druhom kroku CEPTA očakáva, že ministerstvo životného prostredia bude bez zbytočného odkladu iniciovať zavedenie integrovaného informačného systému, ktorý bude sledovať materiálový tok obalov a odpadov z nich od jeho pôvodu až po zhodnotenie. Výrobcov a dovozcov obalov podľa združenia CEPTA nezaujíma, akými vyseparovanými surovinami naplnia pre nich záväzné limity EÚ, ktoré sú dnes na úrovni 40 percent pre recykláciu plastových obalov.

Cez oprávnené organizácie budú zhodnocovať, respektíve recyklovať predovšetkým ľahko vytriediteľné odpady z priemyslu ako napríklad obaly z obchodných reťazcov.

Obaly z komunálneho odpadu, ktorých zhodnotenie je finančne najnáročnejšie a vyžaduje si zber, zvoz, dotriedenie, lisovanie a ďalšie postupy, ostanú na bedrách obcí bez finančnej podpory priemyslu. CEPTA upozorňuje, že to je v priamom rozpore s rozšírenou zodpovednosťou výrobcov v zmysle smernice 2008/98/ES o odpade.

Lacný separát z Ukrajiny

Obce budú musieť naďalej zbierať sporné potvrdenky, ak budú chcieť získať časť príspevkov za separáciu z Recyklačného fondu. Ten však nie je viazaný mierou zhodnotenia. Navyše navrhované znenie vyhlášky nebráni zhodnotiteľovi alebo recyklátorovi potvrdiť zhodnotenie, respektíve recykláciu obalov, ktoré nepochádzajú z územia SR. Keďže materiálový tok nemá ako overiť, mohli by takto potvrdiť napríklad aj lacný separát z Ukrajiny. Tým by sa miera recyklácie slovenských obalov ešte viac znížila, uvádza CEPTA.

„Vydaním takejto vyhlášky reálne hrozí, že obce prídu o zdroj príjmov zo separovaného zberu, pretože povinné osoby budú dokladovať zhodnotené množstvá odpadov z obalov potvrdeniami priamo od recyklátorov," konštatuje Veverka. Dodáva, že po novom už potvrdenia nebudú mať obce, respektíve zberové spoločnosti, ktoré v obciach zabezpečujú separovaný zber.

„Obce nebudú mať na základe čoho dokladovať oprávneným organizáciám zhodnotené množstvá odpadov z obalov a teda nedostanú príspevok za zhodnotené množstvá," uvádza CEPTA. Podľa Veverku nebudú ničím motivované k rozširovaniu, zefektívňovaniu či vôbec zachovaniu separovaného zberu ako ho poznáme dnes, keďže separácia odpadov je v priemere 4,5 krát drahšia ako jeho uloženie na skládku.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM