Peter Handzuš Rôzne

Miss Kompost

Na Slovensku štartuje prvý ročník súťaže Miss Kompost

Environmentálne organizácie Priatelia Zeme – SPZ a Centrum environmentálnych aktivít dnes vyhlásili prvý ročník celoslovenskej súťaže Miss Kompost, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o kompostovaní ako súčasti moderného životného štýlu a tvorivosť ľudí pri využívaní biologického odpadu. Do súťaže sa môže zapojiť každý, kto kompostuje pre vlastnú potrebu bez ohľadu na druh kompostovania. Uzávierka prihlášok je 31. augusta.

„V súťaži nám ide hlavne o to, aby sme spropagovali kompostovanie ako súčasť modernej domácnosti a dobrej záhradkárskej praxe,“ uviedol Branislav Moňok z Priateľov Zeme – SPZ. Ozrejmil, že pri kompostovaní dochádza k rozkladu bioodpadov pomocou živých organizmov na kompost, teda organické hnojivo ideálne na pestovanie rastlín.

„Živiny obsiahnuté v odpade môžeme takto využiť a vrátiť ich späť do pôdy, z ktorej sme ich predtým pri pestovaní odobrali. Kompostovaním dokážeme navyše jednoducho znížiť množstvo odpadov z domácností takmer o polovicu,“ doplnil.

Z prihlásených príspevkov odborná porota vyberie päť najlepších, ktoré postúpia do finále. O ich konečnom poradí rozhodne kvalita kompostu, ktorú posúdi odborná a laická verejnosť na vybranej verejnej akcii.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM