Slávka Kellová Rôzne

Študent z Mikuláša prišiel na to, ako znížiť náklady na elektrinu

Podporiť inovačné aktivity v Žilinskom kraji, verejne oceniť inovatívnych lídrov a stimulovať ich k ďalším inovatívnym riešeniam. To je základnou myšlienkou ocenení Inovácia Žilinského kraja, ktoré udelili na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Študent z Mikuláša prišiel na to, ako znížiť náklady na elektrinu
Foto: Slávka Kellová

Žilinský samosprávny kraj sa pred siedmimi rokmi rozhodol oceniť tých, ktorí sa snažia do práce v rôznych oblastiach dať pridanú hodnotu. „Dnes sa tomu hovorí inovácia. Skrátka novú myšlienku, ktorá vylepší službu, tovar alebo aj vzťahy, ktoré každodenne využívame pri práci. Som veľmi rád, že ocenenie padlo na úrodnú pôdu a stáva sa pre firmy prestížnym ocenením. Veľmi ma teší, že začína vyrastať aj generácia podnikateľov v našich stredných školách. Dôkazom toho je súťaž Stredoškolský podnikateľský zámer,“ konštatoval predseda kraja Juraj Blanár.

Cieľom súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer je podporiť záujem o podnikanie a podnikateľské aktivity medzi stredoškolskou mládežou a verejne oceniť nápady a iniciatívu účastníkov. „Do súťaže sa prihlásilo 39 podnikateľských zámerov študentov stredných škôl zo Žilinského kraja, čo je o 11 viac ako v roku 2012. Víťazom sa stal študent Strednej odbornej školy stavebnej v Liptovskom Mikuláši Dominik Krakovský s projektom znižovania nákladov na elektrickú energiu a využitie odpadového tepla a slnečnej energie – Každý ‚šťuk‘ sa počíta,“ približuje hovorkyňa ŽSK Hana Danová.

Inovačné ocenenia udelili v kategóriách Malé a stredné podniky a Regionálny rozvoj. Z 15 nových inovačných riešení porotu v kategórii Malé a stredné podniky najviac zaujal projekt Nosiča kontajnerov TATRAPAN 8×8 CC spoločnosti Vývoj Martin. Ide o obrnené vozidlo s unikátnymi vlastnosťami podvozku, ktoré Martinčania vyvinuli v spolupráci s Tatra Kopřivnice. „Cieľom projektu bolo spojiť naše dlhoročné skúsenosti z oblasti výskumu a vývoja obrnených vozidiel a takisto aj podvozok spoločnosti Tatra, a.s. Je to vozidlo, ktoré má využitie v obrannom priemysle, spĺňa balistickú a protimínovú ochranu. Slúži na prevoz kontajnerov z miesta na miesto a má nosnosť viac ako 12 ton,“ povedala Nikoleta Cirbusová zo spoločnosti Vývoj Martin.

V kategórii Regionálny rozvoj zvíťazilo žilinské občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze s projektom Poradne Náruč, ktorý otvára komplexné riešenia pre prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách a v rodinách v Žilinskom kraji. „Projekt je založený na tom, že naše poradne v Žiline a Čadci sú komplexnými službami pre obete. To znamená, že klienti, ktorí k nám prichádzajú, dostanú bezplatne všetky služby. Nielen informáciu, ako sa jeho osobný problém dá riešiť, ale aj kompletné sprevádzanie. Ocenenie pre nás znamená veľké zadosťučinenie a uznanie práce, ktorá sa už 15 rokov rozvíja na poli ochrany práv detí, žien a rodín ohrozených domácim násilím,“ uviedol Braciník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM