Slávka Kellová Rôzne

Modrí rytieri brázdia Slovensko

Skupina asi 50 motocyklistov v modrých kabátoch brázdi počas tohto týždňa cesty Liptova a celého Slovenska. Nazývajú sa „Modrý rytieri“ a z kolies motoriek obdivujú krásy jednotlivých krajín.

Modrí rytieri, ktorí navštívili Slovensko sú bývalými alebo súčasnými členmi belgického policajného zboru. História Modrých rytierov sa začala písať v roku 1974 v USA a dnes je členom tohto spolku 29 krajín sveta. Vo väčších či menším skupinách jazdia do cudzích krajín a spoznávajú tunajší kolorit či vzájomné rozdiely. Na ceste po slovenských krajoch sa zastavili aj v Liptovskom Mikuláši, kde ich prijal primátor mesta a pozreli si aj priestory Mestskej polície.

„Zaujali sme ich, pretože v Belgicku Mestskú políciu nemajú, takže chceli vedieť ako fungujeme. Pozdával sa im náš kamerový systém. Nakoľko je len vyše roka starý, máme vraj lepšiu kvalitu prenosu. Oni však majú nepomerne viac kamier v meste,“ hovorí Vladimír Bella, zastávajúci funkciu náčelníka MsP v Liptovskom Mikuláši. „Boli tam napríklad policajti z belgického mesta Liege, kde majú na 1 200 policajtov asi 120 kamier,“ dopĺňa Bella.

Väčšinu posádky na 35 motocykloch tvoria policajti z Bruselu. Postupne spoznávajú krásy slovenskej krajiny od malých miest po naše veľhory. Na cestách ich môžete stretnúť do nedele 5. júna.

foto: MsÚ LM

modru rytieri
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM