Michal Paška Kultúra

Mosty – Gesharim napíšu dvadsiatu kapitolu

Jubilejný dvadsiaty ročník podujatia Mosty – Gesharim sa uskutoční v liptovskomikulášskej synagóge v utorok 13. septembra 2011.

Podľa slov autora projektu Ladislava Snopka majú tohtoročné Mosty – Gesharim pripomenúť aj dvadsaťročnicu existencie Višegrádskej štvorky. Jej členmi sú okrem Slovenska ešte Česko, Maďarsko a Poľsko.

„Program podujatia vychádza z hudby krajín V4,“ prezradil Ladislav Snopko na stretnutí s primátorom Liptovského Mikuláša Alexandrom Slafkovským. Mesto je dlhoročným spoluorganizátorom Mostov – Gesharim.

„Okrem Slovákov, Čechov, Poliakov a Maďarov sa divákom predstavia aj Rómovia a Židia,“ vysvetlil Snopko. Doterajšie ročníky Mostov – Gesharim boli koncipované inak, podľa Ladislava Snopka sa 13. septembra začne písať nová kapitola podujatia. „Koncertný program Mostov – Gesharim ponúkne celú plejádu umelcov,“ uviedol Peter Lehotský, hovorca mesta Liptovský Mikuláš.

„Šesť rôznych kultúr a žánrov bude reprezentovať maďarská skupina Butterfly Effect, poľská formácia Kroke i rómska skupina After Phurikane zo Slovenska. Moravskú speváčku a cimbalistku Zuzanu Lapčíkovú bude sprevádzať klavirista Emil Viklický, so slovenskou formáciou Banda hrajúcou world music vystúpi ako hosť speváčka Zuzana Homolová,“ doplnil hovorca.

Ladislav Snopko má veľkú radosť aj z toho, že svoju účasť na tohtoročnom podujatí potvrdila poľská džezová speváčka Grazyna Auguscik. Sprevádzať ju bude The Andrzej Jagodzinski Trio.

Mosty – Gesharim už tradične nasníma Slovenská televízia, o záznam sa postará aj Slovenský rozhlas. Obe médiá program odvysielajú v období Vianoc. „Záznam sa objaví aj na DVD, ktoré bude súčasťou knihy,“ povedal Ladislav Snopko. „Príhovory do nej by mali napísať popredné osobnosti krajín V4.“

Ladislav Snopko na záver vyslovil voči divákom, ktorí sa na podujatie Mosty – Gesharim chystajú, aby prišli v neformálnom oblečení: „Chceme vytvoriť uvoľnenú atmosféru, kravaty preto nechajte doma,“ odkázal s dôvetkom, že on príde určite iba v saku a svetri.

Prvý ročník podujatia Mosty – Gesharim sa uskutočnil v roku 1991. Počas nasledujúceho obdobia sa v programe predstavila špička slovenských a českých umelcov vrátane Hany Hegerovej, Milana Lasicu, Bolka Polívku, Jany Kirschner, Mariána Vargu, Dana Bártu, Jana Dušeka, Stana Radiča, Adely Banášovej, Jana Krausa, Zuzany Smatanovej či skupín Buty, Vidiek alebo Čechomor.

zdroj a foto: Mesto Liptovský Mikuláš

mostygesharim
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM