Tomáš Batiz Kultúra

Mosty Gesharim v Mikuláši: V zaplnenej synagóge vystúpili významní umelci

V mikulášskej synagóge sa stretli viacerí známi umelci. V rámci slávnostného večera Mosty Gesharim si pripomenuli 25. výročie tohto podujatia, ktoré spája kultúry, náboženstvá či národnosti.

Ilustračný obrázok k článku Mosty Gesharim v Mikuláši: V zaplnenej synagóge vystúpili významní umelci
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Štvrťstoročie si dnes do pomyselnej kroniky zapisuje podujatie Mosty Gesharim, ktoré sa konali v mikulášskej synagóge. „Chceme túto tradíciu udržať a naďalej podporovať. Počas 25 rokov navštívili mikulášsku synagógu snáď všetci významní umelci, ktorí sa pohybujú na scéne. Na projekte sa podieľajú práve Mikulášania. Podujatie spája ľudí bez ohľadu na kultúru, národnosť či vierovyznanie. Ide nám o šírenie posolstva porozumenia, ktoré svojimi vystúpeniami podporia aj umelci Vyšehradskej štvorky,“ podotkol primátor Ján Blcháč.

Slávnostný večer patril aj oceňovaniam. ***„Pamätnú plaketu a ďakovný list mesta patrí Jane Vachovej a Ladislavovi Snopkovi za dlhoročnú spoluprácu pri organizovaní podujatia Mosty Gesharim,“ poznamenala Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Mosty začali písať históriu v roku 1991, vtedy na javisku vystúpila Ľubica Rybárska a František Malík. Podujatie sa odvtedy neuskutočnilo iba v rokoch 1993, 1998 a 1999. S pribú­dajúcimi rokmi sa zvyšoval nielen počet umelcov, ale pestrejšie bolo aj ich národnostné zloženie. Umelci vystupovali na podporu solidarity, humanizmu a dobrých vzťahov.

V synagóge spieval Peter Lipa (SK), Jaromír Nohavica (CZ), Gábor Winand (H) a Robert Kusmierki (PL).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM