Tomáš Batiz Rôzne

Mrazivá spoveď zo Švajčiarska: Dopadnú tu ako Taliani, myslí si Mikulášan Ján

Návrat do rodnej krajiny musel odložiť. O aktuálnej situácii v krajine Helvétskeho kríža sme sa rozprávali s mladým Slovákom z Liptovského Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá spoveď zo Švajčiarska: Dopadnú tu ako Taliani, myslí si Mikulášan Ján
Zdroj: Dnes24.sk

Nový koronavírus skúša mnohé európske krajiny. Pandémia sa nevyhla ani Švajčiarsku. Vo švajčiarskom Aargau sa nachádza aj Ján, ktorý sa chystal cestovať na Slovensko. „Do Liptovského Mikuláša som mal ísť tento piatok, ale keďže je situácia taká, aká je, zhodnotil som, že radšej zostanem tu. Nemám chuť byť dva týždne v karanténe na Slovensku a potom aj tu vo Švajčiarsku,“ vysvetľuje.

Rodák z Liptovského Mikuláša si myslí, že disciplína v tejto malej krajine je katastrofálna.

„Myslím si, že Švajčiarsko dopadne ako Taliansko. S opatreniami ako zatvorené reštaurácie a ostatné inštitúcie si dali poriadne na čas. Pristúpili k tomu, až keď bolo za deň nakazených tisíc ľudí. Čo sa týka rúšok, taktiež nula bodov. Nenosí to tu nikto. V obchodoch majú na rukách maximálne rukavice,“ uviedol Ján, ktorý vyzdvihol hygienu vo svojej práci: „V práci máme skoro každý deň rôzne školenia, čo sa týka hygieny, ale keďže pracujem vo firme, kde dbali vždy na hygienu, tak veľké zmeny nenastali.“

„Sledujem situáciu doma na Slovenku. Oproti Švajčiarsku je na tom podstatne lepšie,“ skonštatoval Ján.

Opatrenia už ale v krajine zaviedli. Švajčiarsko podľa Jána zakázalo verejné podujatia s účasťou nad päť osôb, posilnilo hraničné kontroly a nepovoľuje vstup občanom Rakúska, Nemecka, Talianska, Španielska a Francúzska. „Chodím stále do práce a potom idem domov. Z celej situácie mám strach, keďže aj v mojej blízkosti sa už vyskytol vírus. Dbám teda skôr o svoje zdravie, ako na zábavu a spoločenský život,“ uviedol Ján pre redakciu Dnes24.

Mladý Lipták predpokladá, že do rodnej krajiny sa mu podarí vrátiť najbližšie v júni. ,,Vôbec netuším, či sa situácia do vtedy zlepší, takže bude to závisieť najmä od toho,“ dodal na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM