Vodný slalom

MSJ vo vodnom slalome: Ďalšie zlato vďaka deblistom Gewisslerovi-Skákalovi

Na MS juniorov a slalomárov do 23 rokov sa v sobotu bojovalo v Liptovskom Mikuláši vo finálových jazdách už o medaily. O prvé pre Slovensko sa postarali juniorskí kajakári v dokonalej podobe, titul si vybojoval Jakub Grigar a striebro Andrej Málek.

Ilustračný obrázok k článku MSJ vo vodnom slalome: Ďalšie zlato vďaka deblistom Gewisslerovi-Skákalovi
Foto: Slávka Kellová

Vo finále deblistov pripojili v sobotu druhé zlato a tretiu medailu pre SR v individuálnych pretekoch juniori Matúš Gewissler – Juraj Skákala. V individuálnych pretekoch sa zdalo, že Slováci naskočili na medailový vlak už v kategórii do 23 rokov, no kajakár Martin Halčin zažil veľký šok. Taký zosun vo výsledkoch sa vidí málokedy aj pri subjektívnom rozhodovaní v slalome. Najskôr svietilo Halčinovo meno vo výsledkoch ako prvé, potom dodatočne zrušili Talianovi Biazizzovi dvojsekundovú penalizáciu a keď už sa zdalo, že rozhodcovské rošády prestanú a slovenský kajakár získa striebro, Halčinovi pripísali dve sekundy k výslednému času a skončil štvrtý.

Vo finále kajakárov do 23 rokov sa zišla prevaha troch Čechov, vrátane seniorského európskeho šampióna v tohtoročnom Krakove Prskavca, oproti nim úradujúci majster Európy ‚23‘ z vlaňajšieho Solkanu Martin Halčin a svoju ‚menšinovú‘ pozíciu zvládol medzi 21 bránkami veľmi dobre, len v nájazde do 12. protiprúdnej bránky sa dlhšie zdržal.

Štartovalo sa podľa obráteného poradia zo semifinále, Halčin ako štvrtý a jeho čas chvíľu svietil ako méta na čele pre všetkých. Aj Francúz Biazizzo bol v cieli za ním, no dodatočne mu škrtli dvojsekundovú penalizáciu a Halčina preskočil. Finálovú desiatku uzatvárala dvojica Talianov, najlepšia v semifinále. Talianovi De Gennarovi chýbali desatinky sekundy a po jeho jazde sa zdalo, že Slovensko získa prvú medailu, premiérovú v krátkej dvojročnej histórii tejto kategórie. Jeho krajan Ivaldi, najrýchlejší v semifinále, sa trápil, v zložitejším pasážach pokazil na čo siahol, Halčin sa chvíľu radoval zo striebra, aby onedlho smútil nad 4. miestom. Osudnou sa mu stala šiesta bránka a kde v nej videli rozhodcovia dotyk s bránkou, vedeli asi len oni.

Martin Halčin sa v cieli vyjadroval ešte ako vicemajster sveta, prevažovala spokojnosť, no aj mierna kritika. „Po dobrom začiatku som sa najviac zdržal na 12. bránke, zmenil sa mi prúd a trvalo príliš dlho, aby som sa do neho chytil. Na domácej vode pádlovať je výhoda, aj pred hlučnou kulisou, ktorá ma hnala vpred. Podmienky sa však dosť zmenili, viac fúkalo, aj voda oproti predchádzajúcim dňom klesla, takže výhoda domáceho prostredia sa zmenšila.“

Finálová trať nebola náročná, no občas ‚vytočila‘ aj majstrov svojho remesla. Zlato v ženských singloch do 23 rokov putovalo podľa očakávania až do Austrálie vďaka Jessike Foxovej, no nečakaná ekvilibristika na 13. bránke, do ktorej sa vracala, ju mohla o titul pripraviť. Pozoruhodný bol naprosto rovnaký čas dvoch singlistiek na stupňoch, o striebro sa delili Rakúšanka Wolffhardtová a Ukrajinka Usová.

V debloch sa v početnej prevahe po troch lodiach Čechov a Poliakov presadili najviac Lukáš Rohan – Adam Svoboda. Česi dokonca siahali na absolútnu úspešnosť troch lodí na stupňoch, no zlyhala im najviac favorizovaná dvojica, až s 8 trestnými sekundami Karlovský – Jáně.

Frontálny slovenský útok na stupne víťazov sa zrodil v juniorskej kategórii. Kajakári s trojicou na štarte vydali zo seba maximum, so zlatom pre Jakuba Grigara, striebrom Andreja Máleka a 5. miestom pomerne neznámeho Petra Blasbalga. A keby Blasbalg nešťastne nezachytil žŕdku protiprúdnej 9. bránky, skončil by bronzový. Na druhej strane v semifinále prvý Francúz Damiens doplatil na 5. protiprúdnu bránku, no aj keby sa dotyku vyhol, na Grigara by časom nestačil.

Grigar sa odvďačil aj staviteľke trate dvojnásobnej olympijskej víťazke Elene Kaliskej, ktorá v jeho slalomárskych začiatkoch tréningovo zveľaďovala tento veľký talent. V cieli vyžarovala z neho hlavne radosť zo životného úspechu, ako jediný, obdivuhodne výrazne, stlačil výsledný čas pod 100 sekúnd. „Urobil som pár riskantných pasáží, jedna chyba ma stála asi sekundu, no inak bolo všetko v poriadku. Vnímal som aj čas Andreja Máleka, potešil ma medailou a aj inšpiroval. Zašiel som čisto, to bolo najdôležitejšie v tejto jazde. Celý rok som sa sústredil na tieto preteky, vlani vo Wausau ma na šampionáte dva ťuky pripravili o zlato, nakoniec mi to vyšlo dokonale až teraz doma.“

Jozef Martikán, Grigarov tréner, brúsi momentálne kajakársky diamant precízne, s výhľadom na budúcnosť. „Otvára sa mu značná, má všetky predpoklady, aby sa stal špičkovým zjazdárom. Výborne si rozdelil sily, s dychom vládal aj v samom závere.“

O dvojnásobnú radosť Slovákov sa v juniorskom kajaku postaral strieborný Andrej Málek, ktorý perfektne využil svoje zjazdárske kvality európskeho juniorského šampióna v šprinte a v rovinkách nahnal cenné desatinky. „Môj kamarát Jakub skončil predo mnou, takže som maximálne spokojný a vôbec ma nemrzí, že som nezvíťazil. Taktika bola jasná, v semifinále som doplatil na chybičky v technických častiach trate, teraz som ich jazdil s istotou a na rovných úsekoch som zaberal pádlom naplno. S Jakubom sme si želali, aby sme obaja boli zlatí, zhodný čas sme nezajazdili, no takúto zbierku berieme všetkými desiatimi.“

Vo finále juniorských singlistiek nepríjemné prekvapenie išlo na účet veľkej favoritky Britky Kimberley Woodsovej. Bola jedna zo štyroch, ktoré vynechali bránku a obsadila až 7. miesto.

Vo finále deblov slovenskí juniori boli vážnymi kandidátmi nielen na medailu, ale aj na zlato. V semifinále o takmer štyri sekundy prví Šimičák – Skubík deklasovali druhých Čechov Větrovského – Matějku, Gewisslerovi – Skubíkovi jazda síce úplne nevyšla, no najvyššie ambície pretrvávali. Pereje rieky Váh na trati rovnomenného názvu pripravili pre viacerých krušné chvíle, Gewissler so Skákalom však rutinným spôsobom bez trestných bodov ukázali zlatú jazdu. Za nimi skončila ruská deblovka so značným odstupom, slovenská dvojica nazbierala až 3,78-sekundový náskok pred druhými Popovom – Vojnalovičom. Šimičákovi so Skubíkom sa jazda zo semifinále nepodarila zopakovať, ‚ťukali‘ ako na bežiacom páse a dokonca aj jednu bránku s číslom 7 vynechali.

Gewissler so Skákalom po životnom úspechu snívali. „Semifinále nám nevyšlo, bránky sme atakovali, takže priorita bola zrejmá, zajazdiť čisto. Po titule sme veľmi túžili a odmeny sa aj dočkali. Trošku sme strácali v protiprúdnych bránkach, no zlatý čas sme upádlovali. Na trať si nesťažujeme, ani ju nechválime, pre všetkých bola rovnaká, vyžadovala si maximálne sústredenie.“

Finálové výsledky

do 23 rokov
K1m:

  • 1. Mathieu Biazizzo (Tal.) 96,85 (0)
  • 2. Jiří Prskavec (ČR) 98,17 (0)
  • 3. Giovanni De Gennaro (Tal.) 98,31 (0)
  • 4. Martin Halčin (SR) 98,07 (2)

    C1ž:

  • 1. Jessica Foxová (Austr.) 133,62 (4)
  • 2. Viktoria Wolffhardtová (Rak.) 136,53 (0) a Viktoria Usová (Ukr.) zhodný čas 136,53

    C2:

  • 1. Lukáš Rohan – Adam Svoboda 115,96 (0)
  • 2. Jonáš Kašpar – Marek Šindler (obe ČR) 116,28 (2)
  • 3. Filip Brzezinski – Andrzej Brzezinski (Poľ.) 118,63 (6)

    ** juniori**

    K1m:

  • 1. Jakub Grigar 98,28 (0)
  • 2. Andrej Málek ****100,59 (0)
  • 3. Bastien Damiens (Fr.) 102,29 (2),
  • 5. Peter Blasbalg 10,93 (2)

C1ž:

  • 1. Karolin Wagnerová (Nem.) 143,24 (2)
  • 2. Anna Koblencová (ČR) 145,39 (8)
  • 3. Ana Satilová (Braz.) 145,43 (8)

    C2:

  • 1. Matúš Gewissler – Juraj Skákala (SR) 122,87 (0)
  • 2. Aleksej Popov – Vadim Vojnalovič (Rus.) 126,65 (6)
  • 3. Aaron Jüttner – Piet Lennart Wagner (Nem.) 127,18 (4)
  • 7. Martin Šimičák – Jakub Skubík (SR) 183,77 (58)

Foto: tasr

MSJ sobota
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM