Samospráva

Múzeum už nebude exponáty skladovať po celom meste: Postaví si nový depozitár

Prístavbou a nadstavbou starej budovy v záhrade sídelného objektu liptovskomikulášskeho mestského Múzea Janka Kráľa vyrastie približne do roka s pomocou dotácie na úrovni 805 000 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu nový multifunkčný depozitár.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum už nebude exponáty skladovať po celom meste: Postaví si nový depozitár
Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľ Zdenko Blažek potvrdil, že múzeu citeľne chýba špecializovaný depozitár so štandardnými parametrami. „Na uskladnenie historických predmetov využívame viacero priestorov po celom meste. Klimatizovaný nový depozitár bude ideálnym miestom, aby sme vzácne exponáty uchovali pre budúce generácie,“ skonštatoval.

Zároveň spresnil, že v novovybudovaných interiéroch budú aj pracoviská múzejného výtvarníka, reštaurátora, údržbára či sklad mobiliára. „Určite tam presťahujeme našu knižnicu s bohatou zbierkou odbornej literatúry zameranej na regionálne dejiny Liptova,“ vysvetlil Blažek.

„Budovu, prakticky na základoch ktorej vyrastie nový depozitár, odsúdil statik na asanáciu. Toto miesto preto využijeme viac ako efektívne. Dvojpodlažnú stavbu prepojí so stálou expozíciou a výstavnou sieňou v pôvodných meštianskych domoch zimná záhrada,“ dodal primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Foto: MJK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM