Michal Paška Rôzne

Na akadémii už študujú aj tí najmenší

Na Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši vyštudovali malí bakalárikovia. Prvý ročník Detskej univerzity počas piatich dní vyškolil 36 najmenších vysokoškolákov.

Detská univerzita chce hravou formou motivovať deti k štúdiu a propagovať vzdelávanie. Tí učenia chtiví sa za účasti učiteľov katedry elektroniky naučili dorozumievať na diaľku s rádiostanicou, poznávali navigáciu pomocou GPS a učili sa aj o zásadách bezpečnosti práce s elektrickými zariadeniami. Na katedre strojárstva sledovali farebné obrázky v mikroskope a spoznávali neznáme a nebezpečné materiály.

Katedra manažmentu deťom ukázala ako sa z nováčika stane pravý vojak a zašportovali si pri hrách plných napätia, pohybu a súťaživosti. K pestrému programu 1. Detskej univerzity patrilo vystúpenie Čestnej stráže prezidenta republiky a obrazom a slovom sa zoznámili s patrónom akadémie M. R. Štefánikom, po ktorom je táto vysoká škola pomenovaná. Deti si vyskúšali tiež prípravu vojaka v teréne. Nechýbala teda streľba zo zbrane či orientácia podľa mapy.

Detská univerzita sa niesla aj v „akademickom“ duchu. Deti spoznali iné vzdelávacie formy založené na panelovej diskusii, workshopoch, prezentácii svojich názorov, ale zažiť mohli aj prednášky, praktické cvičenia a semináre, ktoré patria k univerzite. „Akadémia chce i takouto formou rozvíjať vzťahy s regiónom“, uviedol pri slávnostnej promócii „bakalárikov“ prorektor pre vzdelávanie AOS Pavol Bučka.

Detskou univerzitou naplnila Akadémia ozbrojených síl vzdelávanie pre všetky vekové kategórie. Okrem Detskej univerzity realizuje totiž tiež Univerzitu 3. veku.

foto: AOS

Detska univerzita
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM