Slávka Kellová Krimi

Na detskom ihrisku sa „hrajú“ Rómovia

Obyvatelia liptovskomikulášskeho sídliska Nábrežie sa sťažujú na rómskych spoluobčanov, ktorí obsadzujú tunajšie detské ihrisko. Obyvatelia hovoria aj o šikanovaní mamičiek s deťmi.

Na ihrisko sa chodievajú hrávať rodičia s deťmi z okolitých panelákov. Denne tu vraj stretávajú rómske deti, ktorých vek už dávno prekročil hranicu 15 rokov. Podľa slov tunajších obyvateľov vraj pravidelne dochádza aj k organizovaným krádežiam hračiek. Hliadky liptovskomiku­lášskej Mestskej polície však doposiaľ nezaznamenali podobné incidenty a neregistrujú ani telefonické hlásenia. O sťažnostiach obyvateľov vedia iba z písomných žiadostí uverejnených na stránke mesta. Podľa obyvateľov by pomohlo zvýšenie počtu policajných hliadok a inštalácia kamerového systému.

Podľa slov náčelníka MsP Vladimíra Bellu boli počty hliadok zvýšené počas školských prázdnin. „Nie je však možné zamerať pozornosť len na jednu lokalitu a to ešte detské ihrisko. Na území mesta sú vybudované v každej mestskej časti a sledovať ich všetky so zameraním na krádež hračiek, čo by sme na mieste zrejme ani nemohli dokázať, je nemožné,“ hovorí Vladimír Bella.

Počas našej prítomnosti sme rómske deti na ihrisku nestretli. „Chodievajú sem, sú to deti tiež z týchto blízkych bytoviek, ale nevidel som nikdy, že by robili hluk alebo neplechu. V tejto časti mesta však nebývam,“ hovorí pán Ivan, ktorý sem pravidelne chodieva so svojou vnučkou.

V Liptovskom Mikuláši je inštalovaných 14 kamier. Ďalšie rozšírenie bude závisieť od finančných prostriedkov z Európskej únie. O tom, kde majú byť inštalované rozhodujú primátor mesta, mestskí poslanci a Komisia dopravy. Ak sme teda svedkami protiprávneho konania, najefektívnejším riešením je čo najrýchlejšie zavolať na operačné pracovisko Mestskej polície s číslom 159.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM