Tomáš Batiz Kultúra

Na Liptove vystavujú unikátnu zbierku: Výnimočné predmety z polovice 19. storočia

Liptovské múzeum v Ružomberku pripravilo na prázdninové a jesenné mesiace výstavu ľudových sklomalieb. Dnes patria medzi výnimočné zbierkové predmety Liptovského múzea.

Ilustračný obrázok k článku Na Liptove vystavujú unikátnu zbierku: Výnimočné predmety z polovice 19. storočia
Zdroj: TASR

Liptovské múzeum v Ružomberku pripravilo na prázdninové a jesenné mesiace výstavu ľudových sklomalieb. Väčšina z nich je stredoslovenskej proveniencie a pochádza z prvej polovice 19. storočia. Unikátnu zbierku vyše 50 sakrálnych sklomalieb môžu záujemcovia vidieť v priestoroch Múzea Čierny orol v Liptovskom Mikuláši do 3. októbra.

Rastislav Molda z Liptovského múzea priblížil, že zbierku dopĺňajú aj obrazy so zrkadlovým pozadím, ktorých datovanie spadá do rokov 1860 až 1880. „Sú importom z územia mimo dnešného Slovenska, predovšetkým z Bavorska,“ poukázal.

Medzi sklomaľbami dominujú postavy svätcov ako ochrancov života, majetku i hospodárskych zvierat. Svätice a svätci sú vyobrazení jednotlivo (Sedembolestná Panna Mária, svätý Ján Nepomucký, svätá Barbora, svätý Ondrej, svätý Vendelín) alebo vo dvojiciach (Dojčiaca Madona, Madona s dieťaťom, Pieta, svätá Anna učí Pannu Máriu).

Medzi témami vystavených malieb na skle nechýbajú ani výjavy z biblickej histórie ako napríklad Narodenie Pána a Posledná večera. „Výstavu tematicky dopĺňajú aj motívy Božieho hrobu, Svätej Trojice, Piety a Ukrižovania,“ priblížil Molda. Podľa neho mali v minulosti maľby na skle v domácnostiach podporovať ľudovú zbožnosť a súčasne plnili aj estetickú funkciu. Dnes patria medzi výnimočné zbierkové predmety Liptovského múzea. Už v roku 1912, v čase, kedy múzeum vzniklo, boli súčasťou.

*foto: Ilustračné**

Vzácne predmety sa našli aj pri obnove hradu v Markušovciach.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM