Slávka Kellová Iné športy

Na Majstrovstvách Európy aj Martikán a Slafkovský

V dvoch koridoroch sa presúvali slovenskí slalomári na divokej vode do španielskeho Seu d'Urgell, kde sa na budúci týždeň od štvrtka do nedele uskutočnia 12. majstrovstvá Európy.

Realizačný tím musel zvládnuť namáhavú cestu mikrobusom, aj preto s loďami vyrazil o deň skôr. Samotných slalomárov spolu s koučami Jozefom Martikánom a Petrom Hochschornerom čakal vo štvrtok príjemný let z Bratislavy na letisko do Girony, najbližšom k Seu d'Urgell.

Slovenskí slalomári zavítajú do dôverne známeho prostredia z pretekov Svetového pohára i historicky najúspešnejších majstrovstiev sveta spred dvoch rokov so šiestimi medailami (3–3–0). Ak kanál, ktorý budoval cielene na OH v Barcelone'92 Ondrej Cibák, by nemal ničím prekvapiť, zmena nastal v programe ME. Pribudla do neho novinka, štvrťfinálová jazda kajakárov a kajakárok, ktorá nadviaže na kvalifikáciu a zredukuje počet lodí z tridsiatky na 20-členné semifinále.

Keďže sa výprava rozhodla docestovať do dejiska ME, 13-tisícového mestečka, v časovým predstihom, zaplatila si dva exkluzívne tréningy a dovedna ich pred ME absolvuje spolu s oficiálnymi sedem. Seu d'Urgell s visačkou európskeho šampionátu bude jeden z vrcholov sezóny, no zároveň tak trochu v područí septembrových MS a olympijskej kvalifikácie v Čunove. Až tam sa rozdajú karty so všetkými tromfami, ktoré prináša predolympijská sezóna. Napriek určenej jasnej priorite sa však od slovenských slalomárov očakáva na severe Španielska pod Pyrenejami viacnásobný medailový zásah, na aký sa navyklo na každom predchádzajúcom vrchole.

Pre dobrú pohodu v perejách bude pre slalomárov podstatné poriadne rozjazdenie. Zatiaľ veľa možností na ostré pádlovanie v pretekoch nemali, pomerne veľkú prestávku od Medzinárodného tatranského slalomu v Liptovskom Mikuláši prerušia až teraz v Seu d'Urgell a zahustený program ich strhne postupne s týždennou periodicitou na majstrovstvá Slovenska v Liptovskom Mikuláši (18.-19. júna) a tri diely Svetového pohára v Tacene (24.-26. júna) , L'Argentiere (1.-3. júla) a Markleebergu (8.-10. júla). O tom, kto všetko na ne vycestuje, sa rozhodne až neskôr v súvislosti s finačnými možnosťami každého z nominovaných.

Na ME budú reprezentovať:

C1 muži: Michal Martikán, Alexander Slafkovský (obaja Dukla Liptovský Mikuláš), Matej Beňuš (ŠKP Bratislava)
K1 ženy: Elena Kaliská (Dukla L. Mikuláš), Jana Dukátová (UK Bratislava), Dana Mannová-Beňušová (ŠKP Bratislava)
C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci (obe ŠKP Bratislava), Tomáš Kučera – Ján Bátik (Dukla L. Mikuláš)
K1 muži: Martin Halčin (Dukla L. Mikuláš), Marcel Potočný (ŠKP Bratislava), Ľubomír Janček (ŠKP Dolný Kubín)
C1 ženy: Jana Dukátová, Katarína Macová (ŠKP Bratislava)

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM