Kultúra

Na obzore je nový literárny časopis: Vydáva ho mikulášsky Tranoscious

Vydavateľstvo Tranoscius v Liptovskom Mikuláši, ktorého korene siahajú až do roku 1898, sa rozhodlo konkrétne a pohotovo prispieť do diania v slovenskej literárnej kultúre.

Ilustračný obrázok k článku Na obzore je nový literárny časopis: Vydáva ho mikulášsky Tranoscious
Foto: Slávka Kellová

Od začiatku tohto roku popri „intelektuálskom“ štvrťročníku Tvorba začalo vydávať „Literárnu prílohu“ týždenníka Evanjelický posol spod Tatier. Ide o „Literárnu prílohu“, ktorá má ambíciu stať sa literárnym mesačníkom na svojom „nosiči“. Aspoň tak to naznačuje jeho prvé číslo. Má dvadsaťštyri strán formátu A4 a je viacfarebné. Vo svojom obsahu prináša ukážky z tvorby súčasných, v našej literárnej kultúre stále aktívne pôsobiacich spisovateľov.

Číslo uvádzajú štúdie literárnych vedcov Vladimíra Petríka Vydavateľstvo Tranoscius včera a dnes a Slavomíry Očenášovej – Štrbovej Kráčanie za skutkami a robenie stôp s úryvkami zo spomienok Hany Zelinovej a Milana Rúfusa na ich prvé literárne kontakty s vydavateľstvom.

Vo vnútri nájde čitateľ ukážky z najnovšej tvorby poetiek a básnikov Etely Farkašovej, Hany Koškovej, Tatiany Blichovej, Silvie Mojžišovej, Daniela Šovca, Ladislava Fričovského, Jaroslava Rezníka, Ondreja Nagaja a prózy Nory Baráthovej, Rút Lichnerovej, Daniely Hroncovej Faklovej a Jána Beňu. Dvojstranu „Pre deti“ vytvorili krátke prózy Jany Bodnárovej o zážitkoch jej detskej hrdinky Dity a básničky Jaroslava Rezníka, tematicky smerujúce k obdobiu nastávajúcich fašiangov. Číslo uzatvára recenzná dvojstrana z pera Dušana Tótha a zostavovateľky celého literárneho projektu Slavomíry Očenášovej – Štrbovej.

Číslo je ilustrované čiernobielymi i farebnými reprodukciami diel Jaroslava Uhela, Ľudmily Balkovej a Milana Stana. Nové literárne periodikum má predpoklady stať sa literárnou tribúnou a výtvarným ateliérom pre všetkých súčasných tvorcov bez ohľadu na ich konfesionálnu, generačnú či národnostnú príslušnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM