Tomáš Batiz Správy

Na Podbrezinách osadili prvé podzemné kontajnery: Čo je ich výhodou?

Mesto Liptovský Mikuláš sa zaradí k malému počtu miest, ktoré na Slovensku používajú podzemné kontajnery. Prvé osadili v mestskej časti Podbreziny.

Ilustračný obrázok k článku Na Podbrezinách osadili prvé podzemné kontajnery: Čo je ich výhodou?
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Na najväčšom liptovskomiku­lášskom sídlisku Podbreziny postupne osádzajú prvé podzemné kontajnery na území mesta. Moderné kontajnery už pribudli na uliciach Lipová a Jabloňová, v najbližšom období vznikne tretie kontajnerové hniezdo aj na Jefremovskej ulici.

Do celého mesta

Výstavbu chce však radnica rozšíriť do celého Liptovského Mikuláša. „Nové trojkubíkové podzemné kontajnery sú umiestnené v zemi, kde je nižšia teplota, preto sa z nich bude na rozdiel od klasických nadzemných kontajnerov, šíriť menej zápachu. Tiež majú niekoľkonásobne väčší objem, preto sa zníži frekvencia vývozu odpadu, a tým aj prevádzkové náklady na zber týchto odpadov,“ povedala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková s tým, že vývoz bude menej hlučný a rýchlejší.

V exponovaných časoch sviatkov by už vďaka novému systému nemalo dôjsť k prepĺňaniu kontajnerov. Ďalšou výhodou je, že nové nádoby sú estetickejšie. Systém zabráni vyberaniu kontajnerov neprispôsobivými občanmi, ako aj prístupu zvierat.

Peniaze z fondov

Radnica získala na tri kontajnerové hniezda na Podbrezinách z fondov Európskej únie 47.000 eur. Každé z troch hniezd pozostáva z troch kontajnerov na papier, sklo a plasty. V Liptovskom Mikuláši osadil magistrát kontajnery úplne vsadené do zeme. Kompletný obsah nádoby je uložený v podzemnej časti, v nadzemnej sa nachádza len vhadzovacie zariadenie. Podzemné kontajnery už používajú obyvatelia niekoľkých ďalších slovenských miest, napríklad Turzovky či Nitry.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM