Pavol Tomčík Vodný slalom

Na svetový šampionát do Mikuláša sa hotuje 550 vodných slalomárov zo 45 krajín sveta!

V dňoch od 16. do 21. júla privíta Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši niekoľko stoviek športovcov z celého sveta. Dôvodom sú mimoriadne prestížne majstrovstvá sveta juniorov a do 23 rokov vo vodnom slalome.

Ilustračný obrázok k článku Na svetový šampionát do Mikuláša sa hotuje 550 vodných slalomárov zo 45 krajín sveta!
Zdroj: Dnes24.sk

Pri tejto príležitosti sme niekoľko aktuálnych otázok položili prezidentovi Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivanovi Cibákovi.

Prípravy na šampionát už určite vrcholia. V akom štádiu sa nachádzate?
S prípravou finišujeme. Pracujeme na tom už pol roka, dá sa povedať, že vynovujeme areál. Dostavala sa nová lodenica a samozrejme aj tie samotné organizačné práce sú vo finále. Myslím, že do toho 11. júla, kedy má byť areál pripravený, by mohlo byť všetko pripravené.

Ako je to s financiami? Je rozpočet pokrytý?
Na tom sme pracovali už od vlani a dá sa povedať, že ho máme tak na 80% vykrytý. Stále však na ňom pracujeme, chodíme a žiadame. Verím, že to, čo máme rozbehnuté sa nám podarí a samotný šampionát bude s vyrovnaným rozpočtom.

Ako je to s počtom krajín a pretekárov? Aké sú aktuálne čísla?
Dnes, 3. júla je konečná uzávierka prihlášok. Moje informácie hovoria o tom, že je prihlásených 500 lodí, čo činí asi 550 športovcov.

Povedzme si ešte pár slov ku krajinám, ktoré prídu na Liptov. Sú tam niektoré veľmi zaujímavé destinácie.
Z tých klasických a silných krajín prídu prakticky všetky. Šampionátu sa však zúčastnia i krajiny, ako Singapúr, Nepál, či Cookove ostrovy. Dohromady to bude 45 krajín.

Ako je to s účasťou slovenských lodí v jednotlivých kategóriách?
V rámci juniorského družstva prakticky obsadíme všetky tri lode v kategóriách, čiže využijeme plnú možnosť. Platí to i pre družstvá. V kategórii do 23 rokov nemáme celkom obsadené jednotlivé kategórie, pretože u niektorých našich chýba výkonnosť. Dá sa ale povedať, že tak na 90% budeme mať obsadené všetky kategórie. Máme tam aj dobrých športovcov, ktorí už získali cenné kovy na juniorských svetových, či európskych šampionátoch. Verím, že nejaká medaila z ich strany príde i na domácej pôde.

Do koho z pretekárov domáceho klubu vkladáte najväčšie nádeje? Je tam Grigar a ďalší..
Dá sa povedať, že 70% juniorského družstva tvorí práve klub z Liptovského Mikuláša. Výsledky určite očakávame od Grigara, Urbana, Halčina, Gurecku, či Kristíny Zárubovej. Samozrejme i ďalší majú na to, aby sa dostali do finále a do bojov o medailu.

Aký je program šampionátu?
11. júla je oficiálne otvorenie Areálu pre krajiny. Tam už musia mať kompletné zázemie. Zahájenie samotného šampionátu začína 16. júla o 18:30 otváracím ceremoniálom na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Ďalší deň už začínajú preteky. Streda a štvrtok (17. a 18. júla) sú kvalifikácie v obidvoch vekových kategóriách, v piatok 19. júla semifinále a cez víkend príde na rad finále a boj o medaily v jednotlivcoch i družstvách.

Je to jednoznačne najväčšie podujatie v rámci vodného slalomu, aké kedy v Liptovskom Mikuláši bolo.
Áno. Od otvorenia kanála už ubehlo prakticky 35 rokov. Mali sme tu svetové poháre, niekoľkokrát majstrovstvá Európy juniorov, majstrovstvá Európy seniorov, ale čo sa týka tohto preteku, sú to prvé majstrovstvá sveta juniorov a do 23 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM