Slávka Kellová Kultúra

Na Tancuj, tancuj sa vytancovali

Vo veľkej sále Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši sa stretlo 6 kolektívov z celého žilinského kraja. Krajská súťažná prehliadka Tancuj, tancuj bola miestom ukážok tvorivých choreografií folklórnych kolektívov.

Príjemnému folklórnemu popoludniu predchádzalo na liptovskomiku­lášskom Námestí osloboditeľov tradičné stavanie Mája, ktoré pripravil FS Váh. V Liptove zvyk sadenia Mája pripadal na Turíce, teda ľudovo Na ducha, ktorý tento rok vyšiel práve na druhý júnový víkend. Pánska časť súboru zo srdca Liptova tento zvyk každoročne dodržuje. Vysoký Máj venujú všetkým súborovým dievčatám, ale aj ostatným slobodným ženám.

Dobrá nálada zo sadenia mája sa preniesla neskôr aj do Domu kultúry, kde za početnej diváckej podpory a pod drobnohľadom odbornej poroty, súťažili kolektívy o postup na celoštátne kolo súťaže tvorivých choreografií.

Úvod prehliadky venovali organizátori zosnulým osobnostiam folklórneho sveta. Liptákom Klimentovi Ondrejkovi z Liptovských Sliačov a Jozefovi Majerčíkovi z Východnej. Folklórny súbor Váh im vzdal poctu uvedením nesúťažnej choreografie, ktorá čerpala námet z Liptovských Sliačov a z choreografie Klimenta Ondrejku.

V siedmych číslach diváci aj porota videli 3 komorné a 4 veľké choreografie. Porota nakoniec rozhodla, že na celoštátnom kole súťaže bude Žilinský samosprávny kraj reprezentovať v kategórii veľké choreografie FS Váh z Liptovského Mikuláša s choreografiou Stankovská mrvenica od autorky Miroslavy Palanovej. V kategórii komorných choreografií postúpil KUK z Čadce s choreografiou Koho chcem… pod vedením autora Vladimíra Michalka.

Porota udelila aj osobitné ocenenie pre FS Kysučan z Čadce za interpretáciu ženských spevov. “Celkovú úroveň prehliadky hodnotím v mene poroty ako dobrú a chcela by som popriať všetkým súborom veľa síl a energie do ďalšej záslužnej práce v tejto oblasti,” zhodnotil súťaž bratislavský choreograf Pavel Bútor, člen hodnotiacej poroty.

Celoštátne kolo súťaže tvorivých choreografií sa bude konať v novembri 2011.

Michaela Košová Foto: LKS

tancuj tancuj_2
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM