Správy

Na verejný poriadok i bezpečnosť obyvateľov v prevažne rómskej osade Hlb

Ilustračný obrázok k článku Na verejný poriadok i bezpečnosť obyvateľov v prevažne rómskej osade
Hlb
Zdroj: Dnes24.sk

Na verejný poriadok i bezpečnosť obyvateľov v prevažne rómskej osade Hlboké v Liptovskom Mikuláši bude odteraz dohliadať aj deväť mladých ochrancov poriadku. Do služby ich slávnostne pasovali dnes na liptovskomiku­lášskej hasičskej stanici.

„Počet zásahov v Hlbokom sa enormne zvyšuje. Vlani tam bolo 13 požiarov, v tomto roku sme už pri požiaroch veľkokapacitných kontajnerov zasahovali 43 krát. Okrem toho tam často horí aj tráva, alebo vzniknú požiare pri kúrení v domácnostiach,“ vysvetlila potrebu riešenia nevyhovujúcej situácie riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová.

Pozitívny vplyv

Úlohou Mladých ochrancov poriadku je najmä pozitívne vplývať na ostatných a šíriť medzi spoluobčanmi osvetu. Hasiči ich naučia veľké množstvo vecí, ktoré sa im zídu v bežnom živote. „Vedia, ako sa majú zachovať v prípade, že vznikne požiar. Všímajú si veci okolo seba. Možno upozornia rodičov, že pred pecou chýba bezpečnostná podložka alebo sú príliš blízko nej umiestnené postele. Prevencia môže padnúť na úrodnú pôdu,“ doplnila.

Situáciu chcú zlepšiť

Projekt s veľkými očakávaniami finančne podporilo mesto Liptovský Mikuláš. „Neexistujú jednoduché riešenia na takú zložitú problematiku, akou je spolužitie minority s majoritou, ale krok po kroku sa táto situácia musí zlepšovať a toto je jedna z metód. Malým ochrancom prajem veľa odvahy a dúfam, že si rýchlo osvoja všetky teoretické vedomosti, ktoré im hasiči a policajti odovzdajú,“ povedal primátor Ján Blcháč.

„Naučíme sa niečo z práce hasičov a deti budeme upozorňovať, aby nezakladali požiare. Je dobré, že to budeme robiť, pretože v Hlbokom často horí a najviac v noci,“ povedala mladá ochrankyňa poriadku Alexandra.

„Sme radi, že s nami niekto začal spolupracovať. Vybrali sme aktívne deti, ktoré majú aktívnych rodičov. Môžeme sa na tie rodiny spoľahnúť. Na začiatku je ich deväť, chceli by sme však postupne zapojiť do projektu viac detí, možno až 15. Ak dieťa poruší niektoré zo stanovených pravidiel, na jeho službu dosadíme niekoho iného,“ vyjadrila sa Jana Mlynarčíková, výchovná poradkyňa a vyučujúca na Základnej škole Dr. Aurela Stodolu.

Pomôžu aj policajti

Mladým ochrancom poriadku sa bude pravidelne venovať aj mestská polícia, ktorá ich oboznámi s dodržiavaním verejného poriadku, so zákonmi, inými právnymi predpismi a všeobecne záväznými nariadeniami mesta. „Vítame každú aktivitu, ktorá nám pomáha zabezpečovať verejný poriadok. Nevylučujem, že deti budú inklinovať k našej činnosti a v budúcnosti ich privítame v našich radoch,“ podotkol náčelník Mestskej polície v Liptovskom Mikuláši Marián Jančuška s tým, že policajti musia často pomáhať pri zásahoch hasičov, ktorých tamojší obyvatelia ohrozujú alebo im poškodzujú hasičské autá.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM