Kultúra

Najväčší folklórny festival Východná s viac ako 2000 účinkujúcimi: Na pódiu vystúpi aj živý kôň

Prvý júlový víkend bude aj tento rok patriť v Liptove oslave slovenských tradícií. Festival Východná otvorí siedmu desaťročnicu od svojho vzniku. Okrem domácich súborov privíta najväčší festival svojho druhu na Slovensku viac ako 2 000 účinkujúcich aj z Argentíny, Estónska, Srbska a Turecka.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší folklórny festival Východná s viac ako 2000 účinkujúcimi: Na pódiu vystúpi aj živý kôň
Zdroj: Dnes24.sk

Organizátori pripravili pre návštevníkov hneď niekoľko noviniek. Premiéru bude mať Etnodom, kde sa návštevníci dozvedia viac o slovenskom folklóre. Prvýkrát v histórii festivalu bude areál amfiteátra vo Východnej oplotený. „Na festivaloch je bežné, že ich areály sú uzavreté. Keďže vo Východnej z roka na rok pribúda programov, ktoré sa odohrávajú mimo Veľkej scény a bežia od rána do noci, s čím sú spojené značné náklady, rozhodli sme sa vyberať symbolické vstupné,“ vysvetľuje riaditeľ pre technicko-organizačné zabezpečenie Pavol Ňuňuk. Trojdňový vstup do areálu bude stáť tri eurá, za ktoré sa návštevník môže zúčastniť na 35 programoch. Po 19.00 h bude vstup do areálu voľný.

Tento rok je pripravených asi 60 vystúpení. „Veľkú pozornosť sme venovali sprievodným programom, ktoré dnes ľudia očakávajú ako samozrejmosť,“ sumarizuje riaditeľ programovej rady festivalu Pavol Pitoňák. Východná tak opäť ponúkne tanečné domy a programy pre deti.

Festival bude tradičný, ale zároveň moderný a ponúkne tri v jednom. „Kto príde do Východnej, ocitne sa nachvíľu aj na Heľpe, aj na Detve,“ hovorí Pitoňák. Festivaly v Heľpe a v Detve totiž tento rok oslavujú jubilejnú päťdesiatku, a tak vznikol nápad dať im priestor na najväčšom folklórnom festivale. Vďaka Detvancom sa na scéne objaví aj živý kôň.

Prečítajte si tiež:

Foto: ilustračné, festival Východná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM