Slávka Kellová Kultúra

Napriek hendikepu vydáva šiestu zbierku básní

Ani ťažký zdravotný hendikep v dôsledku detskej mozgovej obrny nebráni Ivanovi Šobáňovi z Liptovského Hrádku literárne tvoriť. Pri príležitosti svojich 50. narodenín vydáva v týchto dňoch šiestu básnickú zbierku pod názvom Zo života života, ktorú pr

**„Symbolicky obsahuje presne päťdesiat básní. Pomohol mi ju vydať môj dlhoročný priateľ, akademický maliar Jaroslav Uhel. Okrem ilustrácie zariadil aj všetko ostatné, za čo som mu nesmierne vďačný,“ **vyzdvihol činorodý muž. Písaniu sa venuje už viac ako tri desaťročia, odvtedy, keď sa vrátil domov z liečebného ústavu.

Pri trávení nepreberného množstva voľného času sa mu stal najvernejším druhom starý písací stroj.** „Takto nejako sa to celé začalo, po prvých veršovankách nasledovali ďalšie. Nechcem hodnotiť sám seba, no tešia ma vyjadrenia uznávaných kritikov, že úroveň mojich básní sa postupne výrazne zlepšovala,“** skonštatoval majiteľ viacerých ocenení s tým, že najviac si váži prijatie za člena Slovenského spolku spisovateľov.

„Témy čerpám z bežného života. Chodím po svete s otvorenými očami, srdcom a zapisujem si myšlienky. Snažím sa ich pútavo rozohrávať a občas to zaiskrí. Niektorí mi vyčítajú, že táto nová zbierka je smutná a plná nostalgie, no nešlo to inak. Básne odrážajú moje konkrétne nálady. Teraz si chcem trochu oddýchnuť, popočúvať dobrú hudbu, prečítať zaujímavé knihy a potom snáď napíšem aj niečo veselšie,“ dodal.

mikuláš24/tasr foto: Ivan Šobáň

soban
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM