Michal Paška Kultúra

Národnému výstupu na Kriváň neprialo počasie

Asi 1500 ľudí si dnes na vrchole Kriváňa v nadmorskej výške 2494 metrov pripomenulo 170. výročie vychádzky Ľudovíta Štúra a jeho družiny na tento tatranský štít.

Tradičný národný výstup na Kriváň bol zároveň súčasťou osláv venovaných 90. výročiu založenia turistického časopisu Krásy Slovenska.

„Počasie nám dnes veľmi neprialo, aj keď okolo 9.00 h bolo nádherne slnečno a z vrcholu Kriváňa bol nádherný výhľad. Potom sa však zatiahlo, spadla hmla, pršalo a dokonca padali ľadové krúpy,“ uviedol jeden z organizátorov podujatia Ján Kamien.

Dodal však, že program národného výstupu bol dodržaný. „Zaspievali sme našu štátnu hymnu a na záver aj hymnickú pieseň Kto za pravdu horí. Odznela báseň od Jána Bubelíniho, aj slávnostné príhovory predsedu Klubu slovenských turistov Petra Perholu a primátora mesta Vysoké Tatry Jána Mokoša,“ doplnil Kamien.

Program podujatia dnes ukončí táborová vatra v Račkovej doline. Dnešného výstupu sa zúčastnili aj turisti z Čiech, Poľska a Maďarska a hlavnými organizátormi okrem mesta Vysoké Tatry boli aj mesto Liptovský Mikuláš, obec Pribylina, Matica slovenská a Klub slovenských turistov,“ dodal Kamien.

Národný výstup na Kriváň sa v tomto roku konal pod záštitou predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej.

zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM