Barbara Dallosová Kultúra

Nášmu mestu patrí krásne prvenstvo: Mikulášania založili prvé ochotnícke divadlo, oslávilo by 185 rokov

Vôbec prvý ochotnícky súbor na Slovensku sa sformoval práve v Liptovskom Mikuláši. Pod jeho vznik sa podpísal Gašpar Fejérpataky Belopotocký. Jeho meno nesie i podujatie, ktorým si pripomíname neuveriteľných 185. rokov od tohto míľnika.

Ilustračný obrázok k článku Nášmu mestu patrí krásne prvenstvo: Mikulášania založili prvé ochotnícke divadlo, oslávilo by 185 rokov
Zdroj: TASR

Na scénu prišli s Kocúrkovom

V sobotu 14. novembra si v Liptovskom Mikuláši pripomenieme 185. výročie odohrania prvého ochotníckeho divadla na Slovensku. Prvé obrodenské ochotnícke divadlo založil v roku 1830 V Liptovskom Mikuláši Gašpar Fejérpataky Belopotocký. Uviedlo sa hrou Kocúrkovo od Jána Chalupku. Divadelníci z celého Slovenska si tento medzník pripomenú podujatím Od Belopotockého po súčasnosť.

,,Najväčší problém dnešného divadla, ktorý sa vracia práve z toho obdobia 19. storočia, je fenomén trafiť sa do vkusu diváka, snažiť sa páčiť sa mu za každú cenu, skĺznuť do bezduchého výberu a hrať divadlo, ktoré nemá žiadnu myšlienku," uviedol Peter Vrlík, tajomník Divadelného odboru Matice slovenskej (DO MS). Klasickej realistickej tvorby sa podľa neho v dnešnej dobe pridržiavajú hlavne dedinské divadelné súbory.

Divadlo žiť bude…

Aj napriek výdobytkom modernej doby má podľa neho divadlo aj v súčasnosti veľkú výpovednú hodnotu. ,,Keď je už v dnešnej dobe dokonalá fotografia, ktorá sa dá upravovať rôznymi spôsobmi, tak ten maliar už nemá maľovať obrazy? Ten herec, ktorý hrá na tom javisku, už nemá hrať, lebo si to ľudia pozrú v televízii? Divadlo žiť bude, rovnako ako výtvarné umenie či knihy," dodal Vrlík.

Na záver vysvetlil myšlienku, že divadlo je život a život je divadlo. ,,My sme herci, ktorí na tom javisku hráme svoju úlohu, či už je to v reálnom živote, alebo na javisku ako herci," uzavrel tajomník DO MS.

Program podujatia Od Belopotockého po súčasnosť sa začína o 10:00 hod. seminárom na tému začiatky slovenského ochotníckeho divadla, pokračuje panelovou diskusiou na tému slovenské ochotnícke divadlo v súčasnosti. Neskôr účastníci položia veniec k pamätnej tabuli herca Adama Matejku a k soche G. F. Belopotockého. Pripravené sú aj dve divadelné predstavenia od Ochotníckeho Divadelného súboru ZDOS Likavka a Divadla Havran pri Základnej umeleckej škole v Rimavskej Sobote.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM