Slávka Kellová Rôzne

Návrat civilistov prospeje verejnej správe

Minister obrany Ľubomír Galko oceňuje schválenie poslaneckého návrhu, ktorý umožní Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši od budúceho akademického roka prijímať aj civilných študentov.

„Pri klesajúcom trende profesionálnych vojakov, ktorý sa prejavuje aj znižovaním počtu študentov, je to výborná správa pre našu akadémiu aj verejnú správu,“ uviedol pre TASR minister, ktorý je presvedčený, že práve vo verejnej správe sa neustále prejavuje nedostatok dobre pripravených odborníkov na otázky obrany a bezpečnosti štátu.

Podľa hovorcu Ministerstva obrany (MO) SR Ivana Rudolfa spoločné vzdelávanie bezpečnostnej komunity na vojenskej vysokej škole navyše pomôže vytvoriť optimálne podmienky budovania a rozvoja civilných a vojenských spôsobilostí pre krízové situácie na území SR. „Rovnako pozitívne sa dotkne aj plnenia medzinárodných záväzkov, ku ktorým sme sa zaviazali v oblasti bezpečnosti,“ konštatoval hovorca rezortu.

Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) zámer otvoriť AOS pre civilistov ešte v minulosti označil za nezmysel. „Podľa mňa by sa AOS mala venovať len čisto výchove svojich ľudí, špecialistov, dôstojníkov spravodajstva a podobne,“ uviedol vtedy Baška.

Rozruch okolo akadémie vytvára aj odmietavý postoj Galka k iniciatíve za zmenu AOS zo štátnej vysokej školy na verejnú. Záujmové združenie pre transformáciu AOS žiada jej prechod z rezortu obrany pod ministerstvo školstva. Túto iniciatívu už podporil aj bývalý rektor AOS Ján Kurty či primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Na AOS generála Milana Rastislava Štefánika v súčasnosti študuje 274 študentov. Jej štruktúru tvoria katedry informatiky, strojárstva, elektroniky, manažmentu, bezpečnosti a obrany, spoločenských vied a jazykov, telesnej výchovy a športu. Z radov nových študentov by mala pripravovať najmä odborníkov v oblasti národnej a medzinárodnej bezpečnosti.

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM