Slávka Kellová Rôzne

Nebezpečný odpad z Textilky

Obyvateľov v okolí areálu bývalej textilnej fabriky znepokojuje nebezpečný odpad uložený pri starej kotolni.

Starý vykurovací mazutový olej je uložený v sudoch a časť je aj v jednej z troch veľkokapacitných nádrží. Ľudia majú strach, že ak by olej zo zanedbanej kotolne unikol, znečistí okolie a znepríjemní im život.

Chodím okolo kotolne každé ráno do práce a tie sudy sú tam určite najmenej rok. Je v nich starý mazut. Mal by to ktosi skontrolovať. Už to mali dávno zlikvidovať, ak sa olej vyleje, zbytočne budú problémy a znečistené okolie," posťažoval sa Jozef z blízkeho sídliska Nábrežie.

„Myslím, že sú to neopodstatnené obavy, ktoré skôr súvisia s nedávnou katastrofou v Maďarsku. Zásobníky sú naviac uložené v bezpečnostnom bazéne. Mám tu blízko firmu a necítim sa ohrozený," povedal František Frlička, majiteľ firmy, ktorá sídli v susedstve kotolne.

Z informácií, ktoré sme zistili na Obvodnom úrade životného prostredia v Liptovskom Mikuláši, vyplýva, že v priestoroch bývalej textilnej firmy sa nachádzajú tri nádrže s obsahom 500 metrov kubických. Dve z nich sú prázdne a odstavené z prevádzky. V tretej je približne sedemdesiat metrov kubických vykurovacieho oleja. Pri nádržiach je prázdna a vyčistená záchytná jama, do ktorej sa zmestí približne 2-tisíc metrov kubických.

//„Ak by pri odčerpávaní z vagónov mazutový olej unikol, zachytáva sa do zásobnej nádrže s objemom päťdesiat metrov kubických. Vykurovací olej vo veľkej nádrži sa využíva ako palivo v prevádzkovanej kotolni," //informovala Mária Lošonská z Obvodného úradu životného prostredia v Liptovskom Mikuláši.

Pod prístreškom pri nádrži je približne tridsať sudov s olejom, ktorý by sa mal zneškodniť. //„V sudoch je spolu uskladnených asi 5-tisíc metrov kubických mazutového oleja. Vlastník kotolne má s banskobystrickou spoločnosťou, ktorá sa zaoberá likvidáciou nebezpečných odpadov, podpísanú zmluvu. Približne pred rokom urobila inšpekcia životného prostredia kontrolu vody a odpadov," //doplnila k problému M. Lošonská.

Snažili sme sa získať aj stanovisko firmy, ktorá objekt vlastní, ale nepodarilo sa nám to.

zdroj: liptov.sme.sk foto: liptov.sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM