Michal Paška Rôzne

„Neseparujte sa! Separujte s nami“

Celoslovenský projekt „Neseparujte sa! Separujte s nami“ z dielne liptovskomikulášskeho občianskeho združenia Tatry ukončil svoj piaty ročník. V tomto roku účastníci projektu odpracovali 2 989 dobrovoľníckych hodín.

Do 5. ročníka sa prihlásilo 15 skupín a 4 z nich poslali záverečnú správu o realizovaných aktivitách. „Projekt pre materské, základné a stredné školy bol aj v tomto roku zameraný na mapovanie nelegálnych skládok odpadov a aktivity vedúce k ich odstraňovaniu, zavádzanie separovaného zberu vo výchovno–vzdelávacích zaradeniach, kompostovanie biologických odpadov či osvetovo–propagačnú prácu,“ hovorí Rudolf Pado, predseda OZ Tatry.

Na pomyselný stupeň víťazov sa postavila Spojená škola v Nižnej. „„Ako je to možné, že niektorí nemajú nádobu na odpad? Začali ma zaujímať skutočnosti, ktoré som si predtým nevšímal,“ pýta sa účastník projektu Matej Záň zo Spojenej školy. Ďalšou odmenenou bola Materská škola Slniečko z Nových Zámkov, ktorá sa zamerala na čistenie blízkeho lesíka. SOŠ pôšt a telekomunikácií v Košiciach sa vo svojom projekte venovala zberu drobného elektroodpadu a tí najmenši z Materskej školy v Rožňave sa naučili ako správne triediť odpad. „Nechápem, ako môžu dospelí ľudia vyhadzovať odpadky do prírody, keď my vieme, že sa to nemá,“ zamýšľa sa iba päťročná Melinka Ozoraiová z Materskej školy v Nových Zámkoch.

Z Liptovského Mikuláša sa do projektu zapojili študenti Strednej odbornej školy polytechnickej. „Cestou domov som si všimla čiernu skládku, ktorú som odfotila, spravila som základný popis skládky a potom sme to cez školu poslali na OZ Tatry. Mala som dobrý pocit z toho, že mojou zásluhou sa táto skládka rýchlo odstránila,“ hovorí študentka SOŠ Lucia Kmeťová.

  • jvk-

foto: OZ Tatry

OZ Tatra
29
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM