Slávka Kellová Krimi

Nešťastná túra skautov v horách: Búrka, zvracanie a otrava!

V sobotu večer o 21:45 si 11-členná skupina nemeckých skautov prostredníctvom linky 112 privolala na pomoc horských záchranárov. Skauti sa vo veku od 11 do 17 rokov v sprievode jednej dospelej osoby nachádzali na vrchu Poludnica v Nízkych Tatrách. Kv

Osemnásť záchranárov pomáhalo 12-ročnému chlapcovi a 17-ročnému dievčaťu, ktorí pre silné zvracanie a bolesti brucha neboli schopní samostatne zostúpiť. „Záchranári skautov s najhoršími príznakmi pravdepodobnej otravy jedlom alebo vodou, transportovali na nosidlech. Pre blížiacu sa búrku sa snažili dostať s ostatnými čo najnižšie z hrebeňa. Počas pomalého presunu celej skupiny prišlo ďalším dvom skautom nevoľno, zvracali a neboli schopní v zostupe pokračovať. Preto sa ihneď po odovzdaní chlapca a dievčaťa privolanej posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci záchranári s nosidlami vrátili k ďalším dvom skautom na pomoc. Všetkých previezli na infekčné oddelenie nemocnice v Ružomberku,“ uviedli horskí záchranári na svojej internetovej stránke. Čo bolo príčinou nevoľnosti lekári zatiaľ nevedia. Je možné, že sa v horách niečoho napili, alebo si vírus priniesli z Nemecka.

Skauti vraj boli pripravení nocovať v prírode, čomu nasvedčovala aj ich výbava, a tiež to, že nemali zabezpečené žiadne ubytovanie. Horskí záchranári považujú konanie skautov za dosť nezodpovedné, najmä pre blížiacu sa zmenu počasia, ktorú meteorológovia už vopred avizovali. Zvyšnú skupinu siedmich skautov transportovali záchranári na Dom Horskej služby v Jasnej, kde im poskytli núdzové ubytovanie aj pre prípad, že by sa ich zdravotný stav zhoršil.

foto: hzs

skauti
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM