Kultúra

Nevšedný rekord po liptovsky: Prineste do Pribyliny aj vy svoje letečko!

Návštevníci pribylinského skanzenu sa môžu počas veľkonočného víkendu zapojiť do premiéry nevšedného rekordného pokusu. Tradičné letečko, pradávny symbol sviatkov jari a prebúdzajúcej sa prírody, ozdobia čo najväčším počtom podpísaných pestrofarebných stužiek.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný rekord po liptovsky: Prineste do Pribyliny aj vy svoje letečko!
Foto: Slávka Kellová

„Ktokoľvek si prinesie približne metrovú stužku ľubovoľnej farby, na jeden koniec napíše svoje meno a na druhý bydlisko, bude ju môcť priviazať na pripravenú zelenú halúzku. Čím bude naše spoločné letečko bohatšie a pestrofarebnejšie, tým bude krajšie,“ uviedla Anna Kokusová z Liptovského mú­zea.

Zároveň vysvetlila, že letečko bola ešte donedávna živou obyčajou v katolíckych dolnoliptovských obciach. „Na Kvetnú nedeľu nosili stužkami ozdobenú halúzku dievčatá po dedine, spievali a z domu do domu želali zdravie a úžitok v gazdovstve. Dúfam, že týmto spôsobom oživíme tento prastarý zvyk,“ skonštatovala.

Rekord to určite bude

„Už počas prvého dňa sa nám nazbierala asi stovka stužiek. Verím, že do pondelka sa nám ich nazbiera aspoň raz toľko,“ povedal Martin Krupa, riaditeľ Liptovského múzea.

„Rekordné letečko využijeme ihneď v programe a necháme ho na obdiv do konca mesiaca. Potom stužky opatrne zvesíme, zvinieme a zapečatíme do maľovanej važeckej truhličky. Odomkneme ju až presne o desať rokov a verím, že si s mnohými účastníkmi radi zaspomíname, ako sa rodil tento originálny rekord,“ dodala Kolkusová.

Global24/tasr

Foto: Lukáš Konupka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM